Stabiele wanden dankzij samengestelde opbouw hout

Houtbouw De Backer introduceert innovatief wandconcept.

Het Belgische Houtbouw De Backer ontwikkelde een samengestelde wandbalk die de kwaliteit van een houten wand op verschillende vlakken verbetert.

Zowel op constructief als ecologisch gebied heeft de samengestelde variant ‘een streepje voor’ op een massieve balk.

Het meest opvallende aan het concept is de grote vormstabiliteit van het nieuwe wandsysteem. Het probleem bij massieve houtbouw is dat tijdens het ontwerp en de bouw van een woning rekening gehouden moet worden met de werking van het hout. Dankzij de nieuwe samengestelde balk behoort dit aandachtspunt tot het verleden. Bovendien kunnen nu grotere woningen in houtmassiefbouw gebouwd worden.

Drie lagen

De samengestelde wand is opgebouwd uit drie lagen vurenhout. De twee buitenste houten planken worden verlijmd op een kern waarvan het hout in de dwarsrichting loopt. De kern is overigens een houten paneel dat op zijn beurt is samengesteld uit houten balken. Na verlijming op het paneel worden de verlijmde houten planken tot balken verzaagd.
Het eindresultaat - een houten balk met tanden en groeven – is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met samengesteld parket. Dankzij de meerlagige samenstelling en het dubbele tand- en groefconcept neemt de vormstabiliteit van de wandbalk toe en dus ook van de wand die ermee wordt gebouwd. De wand zal zich als een houten plaat ‘gedragen’.

Natuurvriendelijk

Dankzij de samenstelling, kan esthetisch minder goed ogend hout in de kern verwerkt worden, zonder dat dit afbreuk doet aan de constructieve kwaliteiten van het eindproduct. Bovendien worden de verschillende houtdelen aan elkaar verlijmd met een watergedragen, milieuvriendelijke lijm.
Ook het verduurzamen van het vurenhout gebeurt met producten op waterbasis. Op verzoek van de klant bouwt De Backer een woning geheel van FSC goedgekeurd hout.

« Nieuws overzicht