Retrofit oplossing voor LED in historische lantaarns

LED verlicht historische straatjes in oude binnenstad van Regensburg.

Dat een historische binnenstad in stijl en toch energiebesparend met LED verlicht kan worden, laten Osram Opto Semiconductors en Siemens zien in Regensburg.

De bedrijven hebben een retrofit oplossing ontwikkeld die voldoet aan de voorwaarden waar een modern lichtsysteem aan moet voldoen en toch de historische sfeer bewaart. De gebruikte lichtbronnen zijn de Osram Golden Dragon Plus LED’s die onopvallend geïnstalleerd zijn. De lampen verlichten exact de gewenste plaatsen zonder te verblinden of de romantische sfeer te bederven.

Lichtbundeling

Met het retrofit prototype, gebaseerd op de Golden DRAGON Plus kan het gewenste verlichtingsniveau en lichtverdeling exact geregeld worden geregeld door keuze van het aantal LED’s, de lenzen en door het dimniveau van de LED te bepalen. De LED’s hebben een kleurtemperatuur van 3.500 K en een kleurweergave-index >80. Een gemeenschappelijke lens bundelt het licht uit de individuele LED en brengt het gericht op de gewenste plaats. Zo worden bijvoorbeeld verschillende straten met nieuwe verlichting uitgerust, waarbij een aantal LED’s specifiek op de façade worden gericht. Op deze manier kan de belichting exact op de architectuur worden afgestemd.

Energieverbruik

Gewone 90W kwikdamplampen worden vervangen door het retrofit prototype LED. Het lampprototype is gebaseerd op een cilinder. Dit prototype kan worden uitgerust met verschillende LED’s die naar behoefte aan iedere kant geplaatst kunnen worden en zo het gewenste lichteffect geven. Voorheen was er een ongelijkmatige lichtverdeling, maar nu kan er een homogeen licht van ongeveer 3 Lux behaald worden. Bij gelijkblijvende verlichting ligt het energieverbruik nu op 42W in plaats van 90W en dit met geïntegreerde façadeverlichting van historische gebouwen. Ook de directe verblinding is aanzienlijk verminderd. 

« Nieuws overzicht