Dag van de installatie groot succes

SDU uitgevers organiseerde op de VSK beurs de Dag van de Installatie.

Een aantal energiezuinige technieken voor verwarmen en koelen werd afgelopen dinsdag voor het voetlicht gebracht op de Dag van de Installatie.

Ruim 700 personen namen kennis van uiteenlopende technieken als warmtepomp, cv-regeling, houtgestookte ketel, dauwpuntkoeling en decentrale ventilatie met warmteterugwinning.

Sprekers
  • Chris Zijdeveld van de Stichting Warmtepompen constateerde dat een hr-ketel bijna alle warmte uit de brandstof weet te halen, maar een warmtepomp haalt uit dezelfde brandstof een factor 2,4 warmte. Hij pleitte voor speciale elektriciteitstarieven omdat een warmtepomp verschillen in vraag en aanbod van groene stroom kan afvlakken.
  • Guus Rijkenburg van Vaillant ging dieper in op de werking van de warmtepomp en de verschillende uitvoeringen. Ook stond hij stil bij de mogelijke warmtebronnen en het warmte-afgiftesysteem.
  • Rob Nagel van Honeywell wees op de populariteit van spaarlampen, terwijl verlichting maar drie procent van het energieverbruik van een woning uitmaakt. Verwarming vergt 55 procent en daar valt op te besparen door een ruimte alleen maar te verwarmen wanneer deze wordt gebruikt. Honeywell introduceert hiervoor een systeem waarbij een los bedienpaneel draadloos radiatorthermostaten aanstuurt; een noviteit die bekroond is met een VSK Award.
  • Steven Lobregt van adviesbureau Sparkling Projects behandelde de houtgestookte ketel en de dauwpuntskoeling voor het energiezuinig verwarmen respectievelijk koelen van utiliteitsbouw zoals bedrijfshallen en showrooms. Hij constateerde dat toepassing van deze milieuvriendelijke technieken wordt belemmerd omdat ze niet in de epc-berekening passen.
  • Wim Hijmissen van Brink Climate Systems presenteerde het Ademend Raam, een compact toestel voor decentrale ventilatie met een warmtewisselaar van dun koperdraad. Het ververst de lucht in een ruimte en wint warmte terug uit de afgevoerde ventilatielucht met een rendement van 80 procent.
Presentaties digitaal
« Nieuws overzicht