Serre van thermisch verzinkt staal

Nieuwe serres van faculteit bouwkunde hebben dragende constructie van thermisch verzinkt staal.

De nieuwe Zuid- en Oost-serres van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben een dragende constructie van thermisch verzinkt staal. De constructie is zo optimaal beschermd tegen corrosie.

De nieuwe hallen zijn ontworpen door prof.dr. ir. Mick Eekhout en gebouwd door Octatube te Delft. De toegepaste staalconstructie is uitgevoerd volgens het door Octatube ontwikkelde ruimtelijke vakwerksysteem, ondersteund door buiskolommen.

Tuball systeem

Octatube ruimtevakwerken zijn driedimensionaal werkende vakwerkconstructies, die industrieel worden vervaardigd. Het thermisch verzinkt stalen ruimtevakwerk is opgebouwd uit Tuball bollen en staven met een moduulmaat van 2,7 m.
Het Tuball systeem bestaat uit stalen knopen en ronde buizen. De knopen zijn ronde holle bollen. De buizen zijn voorzien van ingelaste proppen met een draadgat. Door middel van een boutverbinding worden de buizen op de bollen aangebracht. Samen zorgen ze voor een lichtgewicht constructie.

Transparant

De gevels van de serres zijn uitgevoerd in een kassenbouwsysteem met dubbelglas, waarbij een lichte thermisch verzinkte staalconstructie dient voor de bevestiging en de ondersteuning van het aluminium gevelsysteem met de glaspanelen. De gekozen geveluitvoering verzekert optimale transparantie.

De zuid- en oostserres hebben een oppervlak van resp. 1500 en 900 m2 en dienen voor de huisvesting van grootschalige activiteiten (maquettewerkplaats en workshops voor studenten). Ze spelen een ruimtelijke, lichte rol in evenwicht met het verder gesloten gebouw.

« Nieuws overzicht