SmartDrawXS legt kabels aan zonder splitsen

Nieuwe techniek voor vertakken van glasvezelkabels bespaart tijd- en kosten.

Draka Communications, producent en leverancier van koper- en glasvezelkabels, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor het aanleggen van glasvezelkabels.

De nieuwe techniek, SmartDrawXS genoemd, maakt gebruik van een door Draka ontwikkeld apparaat. Hiermee is aanzienlijk minder specialistische ervaring vereist voor het vertakken van glasvezelkabels, zoals dat in woonhuizen en bedrijven veel voorkomt. De kostenbesparing die SmartDrawXS in dergelijke FttH (Fiber-to-the-Home)-projecten oplevert, kan van 15 tot 30% oplopen. De vinding is een stap voorwaarts in de uitbreiding van breedbandcommunicatienetten tot in huis.

Werking

De techniek, die toepasbaar is voor zowel buiten- (zoals grondkabels) als binnenkabels (glasvezelaansluitingen binnenshuis), maakt gebruik van een speciale kabel met terugtrekbare gekleurde aders, omhuld met een soepele isolatielaag die weinig wrijving heeft. Hiermee zijn aders uit de op diverse plaatsen van de kabel aangebrachte voorgesneden openingen (vensters) in de buitenmantel te trekken. Deze aders kunnen dan als een aftakking verder worden geleid. Via een ander venster laten ze zich dan weer naar binnen trekken. De terugtrekbare glasvezels zijn van het Draka BendBright-type. BendBright is de buigbestendige fibertechnologie. Die maakt het mogelijk glasvezelkabels te duwen of te blazen tot aan de huisaansluiting of een verdeelpunt.

SmartDrawXS apparaat

Het apparaat trekt de gekozen ader uit de buitenmantel en bergt de lus tijdelijk op in een compartiment. De operator kan dan de vrijgemaakte ader makkelijk door een aparte geleidebuis duwen of blazen tot de plaats van bestemming. Het apparaat vereist weinig specialistische vaardigheden, vermindert de kans op menselijke fouten en voorkomt beschadiging van de glasvezels. Het aantal manuren voor de aanleg wordt teruggebracht en de te overbruggen afstanden worden (binnen- en buitenshuis) vergroot. Het apparaat bergt de uitgetrokken aders keurig op en zorgt zo voor een nette en veilige werkplek.

« Nieuws overzicht