Fietsappel fietsenstalling van thermisch verzinkt staal

Jan Kuipers plaatst fietsparkeersysteem van thermisch verzinkt staal in de Fietsappel.

In de nieuw ontwikkelde stationsomgeving van Alphen aan den Rijn wordt een bijzondere fietsenstalling gebouwd: de Fietsappel.

Het bouwwerk, waarin bijna 1000 fietsen kunnen worden geplaatst, is uitgevoerd in thermisch verzinkt staal dat van een tweelaags poedercoating is voorzien (duplex-systeem).

Oppervlaktebehandeling

In de stationsomgeving zorgt het busverkeer voor veel uitlaatgassen. Bestandheid tegen corrosie van de metalen fietsenstalling was daarom een vereiste.
Thermisch verzinken als oppervlaktebehandeling zorgt dat staal beter beschermd wordt tegen corrosie. Door thermisch verzinkt staal ook te voorzien van een coating (duplex-systeem), wordt de corrosievastheid aanzienlijk vergroot. Bovendien kan hiermee iedere gewenste kleur aan het bouwwerk of object worden gegeven. De organische deklaag beschermt de zinklaag tegen verwering, terwijl de zinklaag de deklaag beschermt tegen de vorming van onderroest op het staaloppervlak. Deze wederzijdse bescherming, die zink en deklaag elkaar bieden, wordt het synergetisch effect genoemd. Door dit effect wordt een zeer lange beschermingsduur bereikt.

Vorm

De appelvorm wordt geaccentueerd door de spiraalvormige doorlopende hellingbaan, waarop de fietsenstalplaatsen zijn gesitueerd. De bekleding van de Fietsappel bestaat uit harmonicagaas met ingeweven vlinder patronen. Het klokhuis (de kern) van de appelconstructie wordt gevormd door stalen ronde buizen. Het bouwwerk krijgt een doorsnede van 28 m en een hoogte van 16 m. Jan Kuipers Nunspeet te Nunspeet als fietsenparkeerspecialist plaatste de eigenlijke stalling.

« Nieuws overzicht