Perfect binnenklimaat met Jaga oXygen

CO2-gestuurde mechanische verdringingsventilatie zonder tocht of kou.

Klaslokalen en andere veelgebruikte ruimtes zijn nogal eens een bron van hoofdpijn en allergische reacties.

Deze ongemakken worden vaak veroorzaakt door een slecht binnenklimaat: het gevolg van slechte of verkeerde ventilatie. Het oXygen-systeem maakt op geavanceerde wijze gebruik van verdringingsventilatie zonder tocht of kou, waarbij schadelijke stoffen van buiten niet kunnen binnenkomen.

Toepassing

Jaga ontwikkelde enkele jaren geleden de ‘ademende radiator’. Dit oXygen-systeem is nu verder doorontwikkeld en toepasbaar in de utiliteitsbouw zoals scholen. Omdat er geen gescheiden luchtkanalen nodig zijn (oXygen haalt de ventilatielucht rechtsreeks van buiten), is het systeem niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook bij uitstek voor renovatieprojecten.

Luchtbehandeling

Het oXygen-systeem bestaat uit meerdere onderdelen. In een bestaande Jaga Low H2O-radiator kan een zogeheten Refresh Unit worden ingebouwd. Deze zuigt ongeveer op kniehoogte vrijwel geluidloos buitenlucht aan. De lucht wordt, geheel gefilterd en opgewarmd tot een aangename temperatuur, weer het lokaal ingestuurd zonder buitengeluiden. Door de warmte in het lokaal stijgt de lucht langzaam op om aan de andere kant van het lokaal via afzuigroosters de ruimte weer te verlaten. Verontreinigingen zoals een teveel aan CO2, worden daarbij meegenomen.
Dit proces wordt gestuurd door één CO2-sensor per lokaal die constant de kwaliteit van de binnenlucht meet, zodat de hoeveelheid te verversen lucht wordt aangepast aan de werkelijke behoefte. De ventilatie staat dus nooit ‘te hard of te zacht’.

Lage energieverliezen

Via de zogeheten BUS Controller is alle aangesloten apparatuur met elkaar verbonden en worden meetgegevens uitgewisseld. Het geheel zorgt dan ook voor een uitgebalanceerde manier van ventileren, waarbij energieverliezen beperkt blijven. In vergelijking met een gebouw waarin mengventilatie wordt toegepast, is dankzij deze manier van verdringingsventilatie, een energiebesparing tot 30 procent mogelijk. Bovendien kan met veel minder luchtverplaatsing een veel beter binnenklimaat worden bereikt.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie