Legiomix onmisbaar onderdeel thermisch beheer

Elektronisch mengventiel van Caleffi onmisbaar in de strijd tegen legionella.

Jaarlijks sterven er mensen aan een besmetting met de legionellabacterie. Concreet zijn douches, fonteinen, luchtbevochtigers en whirlpools de grootste risicobronnen van legionellabesmetting.

Ook in de drinkwaterinstallatie thuis kan legionella aanwezig zijn. Op zich niets om zorgen over te maken mits de concentratie aan bacteriën maar voldoende laag blijft.

 
Thermisch beheer

Het principe van thermisch beheer is gebaseerd op 4 eenvoudige regels:

  1. zorg dat uw koud water steeds kouder is dan 25 °C;
  2. zorg dat uw warm water steeds warmer is dan 60 °C;
  3. zorg dat er nergens in uw installatie leidingen of delen van leidingen zijn met stilstaand water;
  4. desinfecteer uw volledige installatie op regelmatige basis met water van meer dan 60 °C.

Toch zijn deze principes in de praktijk niet altijd even eenvoudig te realiseren. Indien er omwille van één of meerdere redenen toch leidingen zijn met stilstaand water of leidingen waar het aftappunt verder dan 1 meter van het mengpunt verwijderd is, dan moet je deze leidingen gaan ‘beheren’ door ze op regelmatige basis te gaan spoelen.

 
Elektronisch mengventiel

Thermisch beheer met een klassiek thermostatisch mengventiel is natuurlijk mogelijk. Maar installatie van een elektronisch mengventiel biedt de volgende voordelen:

  • een elektronische regelaar zal (mits correct geprogrammeerd) automatisch op aangegeven tijdstippen de volledige installatie gaan desinfecteren en de te beheren leidingen gaan spoelen;
  • bovendien archiveert een elektronisch mengventiel alle gegevens van de installatie gedurende een bepaalde tijd. Bij eventuele calamiteiten in de installatie zal de regelaar ook dadelijk alarm slaan.
 
Onmisbaar

Kan ik al deze problemen niet ondervangen met een aangepast filter of dito desinfectietoestel?
Caleffi stelt dat, indien er een paar legionellabacteriën de beveiligingspoort passeren en ze de ideale omstandigheden ‘terugvinden’ om zich te ontwikkelen, niets de uitbraak van de veteranenziekte kan tegenhouden.
Thermisch beheer is dus een onmisbare stap in de legionella preventie!

« Nieuws overzicht