Hernieuwbare grondstoffen basis voor nieuwe spouw-isolatieparels

Termokomfort en IsoBouw systems introduceren BioFoampearls.

Termokomfort Nederland BV lanceert samen met IsoBouw Systems BV een nieuwe isolatietoepassing voor geschuimde parels in de bouw.

De parels, genaamd BioFoampearls, vormen de basis voor het schuim en zijn Cradle-to-Cradle gecertificeerd. Ze hebben dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ‘gewone’ EPS.
In plaats van fossiele grondstoffen is nu biologisch polymeer polymelkzuur toegepast dat verkregen is uit plantaardige grondstoffen en restproducten. Zelfs voor het ‘opblazen’ tot een parel, het zogenaamde voorschuimen, wordt gerecycled CO2 gebruikt.

Samenwerking

IsoBouw ontwikkelde het procedé aanvankelijk voor de verpakkingssector. Termokomfort zag mogelijkheden voor toepassingen in de bouw, bijvoorbeeld voor de isolatie van spouwmuren en kruipruimtes, en ging een samenwerking. Voor toepassingen in de spouw zijn IsoBouw en Termokomfort gezamenlijk patenthouder.

Recycling

TNO onderzocht of de parels geschikt zijn voor bouwtoepassingen met de nadruk op vochtbestendigheid, temperatuursschommelingen, schimmelvorming en ongedierte. Het materiaal bleek niet onder te doen voor het reguliere EPS.
De BioFoampearls zijn na gebruik recyclebaar en kunnen daarna weer dienst doen via de gebruikelijke recycling mogelijkheden en desgewenst zelfs in een industriële installatie gecomposteerd worden.
Hoewel de energiebehoefte voor de productie van EPS al de laagste is van alle conventionele isolatiematerialen, wordt bij de productie van BioFoampearls de totale uitstoot van CO2 met nog eens 50% verlaagd.

Prijsniveau

Het prijsniveau van de parels ligt wel hoger dan dat van traditionele EPS-parels. Termokomfort is er echter van overtuigd dat er subsidiemogelijkheden komen op groene systemen. Het gebruik van duurzame en groene oplossingen wordt steeds meer gemeengoed en dit product sluit naadloos bij deze ontwikkeling aan.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie