Rodeca translucente panelen zorgen voor unieke woonbeleving

Prijswinnende 'black box' Almere vol van daglicht dankzij lichtbouwelementen.

Geen gevelopeningen, nauwelijks ramen. Van de buitenkant een zwarte doos, van binnen een met helder daglicht verlichte woning. De translucente panelen van Rodeca Systems zorgen voor een unieke beleving van de prijswinnende 'black box in Almere.

 
Daylight award 2012

De 'black box' is een ontwerp van Courage Architecten en de officiƫle benaming van dit originele project luidt 'Licht Budget'. Het won onlangs de Daylight Award 2012 in de categorie woningbouw.
Van buiten lijkt de woning volledig afgesloten te zijn want er zijn nauwelijks ramen. Wie de 'black box' binnenloopt ervaart echter dat dankzij de translucente panelen het daglicht volop binnenstroomt.

Isolatiewaarde

Rodeca is zeer subtiel te werk gegaan door speciale polycarbonaatpanelen te gebruiken die leverbaar zijn in elke gewenste kleur. In dit geval 'titangrau' dat aan de buitenzijde volledig dicht lijkt te zijn en toch licht laat doorschijnen naar de binnenzijde. Eenmaal binnen blijft de warmte van het daglicht binnen, want de panelen hebben een betere thermische isolatiewaarde dan HR++ glas.

Knappe prestatie

Reden temeer voor de jury om onlangs uit de 64 genomineerde gebouwen deze innovatieve en originele toepassing te belonen. Het oordeel luidt dan ook dat dit een knappe prestatie is om met een beperkt budget deze kwaliteit te leveren.
'Het concept inspireert, daagt uit en sluit naadloos aan op de wensen van de opdrachtgever.'

BNA Gebouw 2012

Eerder dit jaar riep de Bond Nederlandse Architecten het kantoor van IMd Raadgevende Ingenieurs uit tot BNA Gebouw van het Jaar 2012 in de regio Delta, dat eveneens gebruik maakt van lichtbouwelementen van Rodeca Systems.
Niet in de traditionele zin als daglichtvoorziening maar op een zeer prominente wijze als scheidingswanden en trapbekleding. Het toepassen van een 'modern' bouwsysteem als Polycarbonaat lichtbouwelementen binnen een traditioneel industrieel complex geeft een bijzondere beleving.

 

« Nieuws overzicht