Foreco maakt houten plafond in London Aquatic Center brandveilig

Foreco Dalfsen is de Nederlandse bijdrage aan houten plafond op Olympische Spelen 2012.

Het London Aquatic Centre is de accommodatie waar de verschillende zwemsportdisciplines werden gehouden tijdens de Olympische Zomerspelen en Paralympische Zomerspelen van 2012.

De internationale architect Zaha Hadid heeft in het ontwerp gekozen voor een plafondconstructie opgebouwd uit dunne houten strips. Het spectaculaire golfvormige plafond van meer dan 160 meter lang en 80 meter breed, is bedekt met 30.000 delen duurzaam geproduceerd triplex.

Losse puzzelstukjes

Ondanks dat het plafond golvend is in twee richtingen moeten de lijnen exact recht zijn voor de oriëntatie van de rugslagzwemmers. Alle delen zijn daarom nauwkeurig gesneden met behulp van 3D computermodellen. Het plafond lijkt een geheel maar geen enkel plankje is gelijk en het geheel is al losse puzzelstukjes in elkaar gezet.

Veiligheidseisen

In aanloop naar de Spelen bleek dat het brandveilig maken van het plafond werd onderschat en de plafondconstructie kwam meermaals niet door de brandveiligheidstest. Extra moeilijkheid hierbij is dat de brandvertraging ook langdurig stand moet houden. Veel brandvertragende middelen hebben de eigenschap om op termijn in een vochtige omgeving uit het hout te treden. Het lukte niet om het materiaal dusdanig te behandelen dat het aan de gestelde veiligheidseisen kon voldoen.

Brandvertragend middel

Uiteindelijk heeft Foreco Dalfsen de ruim tweehonderd ton aan materiaal op een dusdanige wijze kunnen behandelen dat de constructie de brandveiligheidstest heeft doorstaan. Met het product SafeWood, op basis van Dricon-technologie is het mogelijk de gewenste brandklasse te behalen.
Alle plafonddelen zijn hiervoor in Nederland geïmpregneerd met een brandvertragend middel dat geen waterdamp uit de lucht aantrekt. Hierdoor is het bestand tegen de vochtige omgeving en kan de brandvertraging worden gegarandeerd over de levensduur van het gebouw.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie