Constructie sleutel tot succesvol hergebruik

Nieuwbouw zal steeds vaker plaatsmaken voor hergebruik van bestaande gebouwen.

Als dat écht goed gebeurt, is de uiteindelijke kwaliteit hoger dan van nieuwbouw: sowieso altijd duurzamer, meestal mooier en vaak goedkoper.

 
Maar hergebruik is een fundamenteel andere opgave dan nieuwbouw. Bijna altijd is de constructie leidend. Het ‘lezen’ en (her)berekenen van een bestaande draagstructuur is een vak apart. Ons motto: probeer een bestaand gebouw niet krampachtig te veranderen, maar laat je leiden door de mogelijkheden die het heeft. En waar dat allemaal toe kan leiden...

 
Zo is ons eigen kantoor dit jaar uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2012, regio Delta. Van een oude machinefabriek op Rotterdam-Zuid hebben we samen met Ector Hoogstad Architecten een nieuw, modern kantoorgebouw gemaakt. De jury zei daarover: “Dit is een gebouw dat een vernieuwing in zich draagt die je elders nauwelijks ziet, en daarom een bron van inspiratie vormt voor de toekomst. Een gebouw waarvan je zin krijgt om te werken.” En onlangs ontving een van onze andere projecten, Welzijnscluster De Spil, de Betonprijs 2012 in de  categorie renovatie. Daarover zei de jury: “Een schoolvoorbeeld van actuele gebouwtransformatie.”

 
Ook bij hergebruik levert BIM een belangrijke bijdrage, onder meer bij het onderzoeken, het uitwerken en het financieel toetsen van de plannen.
Net als bij nieuwbouw is BIM hierbij een hulpmiddel dat leidt tot een betere manier van samenwerken.

« Nieuws overzicht