Witte dakbedekking met EIA subsidie bespaart energie

WeKa blij verrast met resultaten Evalon dakbanensysteem.

Een witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht. Hierdoor warmt het dak minder op en blijft de ruimte eronder koeler.

‘WeKa heeft proefvlakken gelegd op de Jaarbeurs in Utrecht en op het Kalsbeek College in Woerden,’ zegt Dick Groenenberg, commercieel adviseur van WeKa daksystemen BV. ‘We hebben hiervoor het Evalon dakbanensysteem gebruikt van fabrikant Alwitra uit Duitsland: een witte, reflecterende kunststof dakbedekking met een vilten onderlaag. En nu de resultaten binnenkomen zijn we blij verrast met de goede score die we halen.’

Minder koeling

Donkere, zwarte dakbedekking veroorzaakt, vooral 's zomers het verschijnsel hittestress: zonnehitte, opgenomen door de donkere kleur, straalt het gebouw in en verwarmt de omgeving.
Witte daken temperen dit effect vanwege hun reflecterende werking (70 à 85 procent) waardoor het dak minder warmte opneemt en dus ook minder warmte uitstraalt.
Uit TNO onderzoeksresultaten, op basis van een jaar lang meten, blijkt nu dat de Alwitra dakbanen het beste te scoren. Door Evalon dakbanen toe te passen, is het mogelijk 30 procent energie te besparen. De besparing wordt voornamelijk bereikt doordat de ruimte onder het dak minder gekoeld hoeft te worden.

Legplan

Evalon gedraagt zich als andere kunststof dakbedekkingen. Dakdekkers die met kunststof banen werken, kunnen het product probleemloos aanbrengen. Desgewenst maakt WeKa een legplan waarbij oplossingen voor opstanden, afvoerbuizen, afschot en dakrand afwerking mee worden genomen.
De dakbanen zijn in vele kleuren leverbaar. Allemaal voorzien van een viltlaag en reflecterende coating. De witte banen geven het beste resultaat wat energiebesparing betreft. De dakbedekking is een ecologische dakbedekking waaraan de IBU oorkonde (Institut für Bau und Umwelt, Berlijn) is uitgereikt. Daarnaast beschikt het product over Europese milieu- en kwaliteitskeurmerken.

Belangrijkste kenmerken
  • energiebesparing tot 30% doordat de ruimte onder het dak minder gekoeld hoeft te worden;
  • ecologisch verantwoord (IBU oorkonde);
  • subsidie van EIA 30 euro per m2;
  • zeer vuurvertragend;
  • bestand tegen koper- en ijzerstof (specifiek getest voor prorail) alsook tegen chemische dampen als ammoniak en kerosine;
  • verlengde levensduur tot (mogelijk) 30 jaar dankzij verminderde krimp en uitzetting.
« Nieuws overzicht