Brandvertragend NobelWood alternatief voor tropisch hardhout

‘NobelWood® Groene Levende Gevel’ onderdeel van project Sint Jan de Doper.

NobelWood® is een nieuwe technologie voor het chemisch modificeren van naaldhout, waarmee een alternatief voor tropisch hardhout geboden wordt. De bedachte techniek behelst de bio-polymerisatie van dennenhout en wordt voor het eerst toegepast bij Foreco.

Het hout wordt geïmpregneerd met in water oplosbare bio-polymeren ( afkomstig van rietsuikerstengels). In het hout vindt een reactie plaats waardoor de kwaliteit en de eigenschappen van het hout sterk worden verbeterd.

Brandvertraging

Door het combineren van in-situ bio-polymerisatie technologie van NobelWood en het unieke onderhoudsvrije brandvertragingssysteem van SafeWood Select is het mogelijk een ‘Groene Levende Gevel’ van hout te maken zonder coating. SafeWood Select is een uniek onderhoudsvrij brandvertragingssysteem, waarbij het hout ook middels polymeren wordt beschermd.
Doordat het SafeWood Select brandvertragingssysteem geen afwerking met een verfsysteem nodig heeft, kunnen materialen als staal of kunststof worden vervangen door hout. Planten die tegen het hout opgroeien, hebben geen effect op de brandvertraging omdat deze in het hout blijft zitten Een combinatie van SafeWood Select en NobelWood brengt houtmodificatie en brandvertraging samen in een uniek onderhoudsvrij en veilig product.

Effect

Het effect van groen op het meso- en microklimaat is heel duidelijk: de hoeveelheid fijnstof wordt aanzienlijk verlaagd, geluidsbelasting wordt gereduceerd en de temperatuur in de omgeving wordt verlaagd. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een natuurlijker omgeving.

Levende gevel

Voor het project ‘Sint Jan de Doper’ in Amsterdam is gekozen voor een ‘Groene Levende Gevel’ omdat het een positief effect heeft op de leefomgeving. In het gebouw zijn 71 woningen en de ‘Brede School Fiep Westendorp’ met gymzaal opgenomen. De gevels van de school zijn gemetseld en voorzien van NobelWood-frames die door klimplanten worden bedekt.
Waal Bouw en Foreco Houtconstructies Noordeloos hebben gezamenlijk de detaillering van de gevel verzorgd, zodat er hout kon worden toegepast. In de uitvoeringsfase heeft Foreco Houtconstructies gezorgd dat al het hout op de juiste manier aan de gevel is gemonteerd. Alles samen maakt deze ‘Groene Levende Gevel’ tot een wereldprimeur.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie