Vandersanden Group bekroond met Worldwide Brick Award

Met het project Raakspoort werd Vandersanden Group tot winnaar uitgeroepen.

De jaarlijkse Brick Awards zijn één van de oudste en meest gerespecteerde design awards in het Verenigd Koninkrijk. Uit meer dan 300 inzendingen werd Vandersanden Group samen met 5 andere kandidaten genomineerd in de categorie ‘Worldwide Brick Award’.

Met het project Raakspoort in Nederland werd Vandersanden Group tot winnaar uitgeroepen. Onlangs vond de officiële overhandiging plaats in de fabriek te Hedikhuizen (NL) in aanwezigheid van de BDA en het Duitse architectenbureau Bolles + Wilson.

Het winnende project

Een stadhuis en een bioscoop; het zijn twee gebouwen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen. En toch zijn ze in Haarlem ondergebracht in één complex: Raakspoort. Architecten Bolles+Wilson uit Münster (DE) ontwierpen het nieuwe gebouw met de klokkentoren.
Volgens de negenkoppige jury verdiende Raakspoort de onderscheiding omwille van de samensmelting van het gebouw met zijn omgeving en de rijkdom aan innovatie in de detaillering van het metselwerk. De karakteristieke eigenschap van baksteen komt hier zeer goed tot zijn recht. De gedetailleerde gevelvlakken die tegenover elkaar staan en de mooie lichtinvallen zorgen voor een steeds wisselende kijk op het project, aldus de jury.
De Viola handvormgevelsteen is de enige baksteen die verwerkt is in het gebouw. Maar door het gebruik van meerdere voegkleuren en uniforme en reliëfverbanden geeft het resultaat verschillende effecten.

Creatief metselwerk

Peter Helsing, commercieel directeur van Vandersanden Gevel Nederland: ‘Een mooi voorbeeld van hoe de juiste keuze van gevelsteen in combinatie met creatief metselwerk kan resulteren in een schitterend architecturaal design.’

Projectgegevens
  • Raakspoort, Haarlem: stadhuis en bioscoop;
  • architect: Bolles + Wilson, Münster (Heiko Kampherbeek);
  • aannemer: Dura Vermeer Bouw Haalemmermeer BV;
  • gevelsteen: 13. Viola WF;
  • oppervlakte: 18.500 m².
« Nieuws overzicht