Evalon witte dakbedekking draagt bij aan energiebesparing

WeKa blij verrast met resultaten witte, reflecterende dakbedekking van Alwitra.

Witte dakbedekking weerkaatst zonlicht waardoor een dak minder opwarmt en de ruimte eronder koeler blijft. Aan proefvlakken op verschillende daken in Utrecht werd in opdracht van de provincie een jaar lang gemeten.

De energiebesparing die witte dakbanen oplevert bleek boven verwachting hoog.

Blij verrast

‘WeKa heeft proefvlakken gelegd op de Jaarbeurs in Utrecht en op het Kalsbeek College in Woerden,’ zegt Dick Groenenberg, commercieel adviseur van WeKa daksystemen BV. ‘We hebben hiervoor het Evalon dakbanensysteem gebruikt van fabrikant Alwitra uit Duitsland. Een witte, reflecterende kunststof dakbedekking met een vilten onderlaag. En nu de resultaten binnenkomen zijn we blij verrast met de goede score die we halen.’

30% Energiebesparing

WeKa wist dat door de weerkaatsing van het zonlicht en vooral de ultraviolette straling, het dakoppervlak minder opwarmt. Uit de TNO onderzoekresultaten, op basis van een jaar lang meten, blijkt nu dat de Alwitra dakbanen het beste te scoren.
Door Evalon dakbanen toe te passen is het mogelijk 30 procent energie te besparen. Dit vanwege het feit dat de ruimte onder het witte dak minder gekoeld hoeft te worden.

Legplan

Evalon gedraagt zich als andere kunststof dakbedekkingen. Dakdekkers die met kunststof banen werken kunnen het product zonder probleem aanbrengen. Desgewenst maakt WeKa een legplan waarbij oplossingen voor opstanden, afvoerbuizen, afschot en dakrand afwerking mee worden genomen.

Witte bedekking

De dakbanen zijn in vele kleuren leverbaar. Allemaal voorzien van een viltlaag en reflecterende coating. De witte banen geven het beste resultaat op energie gebied en worden vaker gekozen dan de bekende zwarte en grijze varianten. De dakbedekking is een ecologische dakbedekking waaraan de IBU oorkonde (Institut für Bau und Umwelt Berlijn) is uitgereikt. Daarnaast beschikt het product over Europese milieu- en kwaliteitskeurmerken.

Kenmerken
  • witte dakbanen hebben minder last van zomerse hittestress;
  • minder warmte-opname/uitstraling door reflectie zonlicht (70-85%) wit dak;
  • verlenging levensduur dak tot mogelijk langer dan 30 jaar dankzij verminderde krimp (nacht) en uitzetting (overdag).
  • prijzen van 20 tot 25 euro per m2 gelegd (ex btw)
  • EIA subsidie max. 30 euro per m2
  • de enige dakbedekking die ecologisch is en subsidie heeft (zie pagina 23 EIA lijst Agentschap.nl).
« Nieuws overzicht