Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels

Nieuwe generatie VELUX inbraakwerende tuimelvensters in vochtbestendige uitvoering.

Bij inbraakwerendheid moeten naast ramen en deuren in de gevel, ook rekening gehouden worden met lichtkoepels en dakramen op het platte en hellende dak.

In het Bouwbesluit staat duidelijk beschreven dat ook die inbraakwerend moeten zijn. De nieuwe generatie wit afgelakte VELUX dakramen heeft tuimelvensters die voldoen aan inbraakwerenheidklasse 2. Daar komen nu vochtbestendige witte tuimelvensters bij.

Niet langer toereikend

Tegenwoordig moeten complete daglichtproducten in gemonteerde staat in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Een simpele toevoeging van extra sloten of tralies is hierbij niet langer toereikend.

Verkeerde of onduidelijke informatie

De term inbraakwerend wordt in relatie tot dakramen en lichtkoepels op verschillende manieren gebruikt en ook toegekend aan producten die niet door een officiële keuringsinstantie als inbraakwerend getest zijn.

Daarnaast wordt soms beweerd dat dakramen eenvoudig kunnen worden aangepast om ze wel aan inbraakwerendheid te laten voldoen. Dat is echter niet altijd het geval.

Richtlijnen inbraakwerendheid dakramen Bouwbesluit

Wanneer een nieuw dakraam binnen bereik wordt geplaatst, is men verplicht een dakraam te plaatsen dat standaard als compleet product in aanmerking komt voor het PKVW. De inbraakwerende VELUX tuimelvensters kunnen dan worden toegepast omdat:

  • ze standaard voorzien zijn van in het kozijn geïntegreerde inbraakwerende sloten;
  • ze door keuringsinstituut SHR getest zijn;
  • ze voldoen aan weerstandsklasse 2, waardoor ze in aanmerking komen voor het PKVW.
Lichtkoepels vervangen voor inbraakwerende

Het is verstandig om oudere plastic lichtkoepels die bereikbaar zijn door opklimbaarheid te vervangen door inbraakwerende lichtkoepels.

 
Alle VELUX lichtkoepels zijn direct onder de koepel voorzien van een extra glaselement met HR++ veiligheidsbeglazing en een verstevigde kunststof opstand die aan het dakbeschot wordt vastgeschroefd. Hierdoor zijn ze niet in zijn geheel te verwijderen.

 
Dit zorgt ervoor dat zowel de vaste als ventilerende VELUX lichtkoepels zonder toevoeging van extra materialen, zoals een barrièrestang of rekwerk, voldoen aan weerstandsklasse 2. Hierdoor voldoen ze aan het Bouwbesluit en komen ze in aanmerking voor het PKVW en kunnen dus ook in bereikbare situaties veilig worden toegepast.

« Nieuws overzicht