Vakantievilla krijgt rondom compleet nieuwe gevelhuid

Isofinish-methodiek: gebouwfundament behoeft niet te worden verzwaard.

In Nederland worden goede ervaringen opgedaan met het plaatsen van gloednieuwe lichtgewicht buitengevels tegen bestaande gebouwen. De geventileerde aanbouwgevels kunnen rondom worden geplaatst zonder dat het gebouwfundament verzwaard hoeft te worden.

 
Dat maakt deze gevels populair als nieuwe 'schil'. De meest gekozen oplossing voor deze renovatietoepassing is een vinding van 4 sterke merken uit de bouw, bekend onder de naam Isofinish.

Isofinish met zink

De Isofinish-methodiek bestaat uit het aanbrengen van ultra dunne PIR isolatieplaten van Recticel Insulation, daartegen een houten draagconstructie, alles met behulp van regelbare gevelschroeven, plus het plaatsen van de nieuwe bekleding (gevelplaten, leien of sidings). Tussen isolatie en afwerking is een ventilerende spouw aanwezig.

 
Inmiddels is voor het eerst een woning afgewerkt met een zinken bekleding, en wel met horizontale, overlappende panelen. Het gaat om een vrijstaande villa in Kortgene, provincie Zeeland.

 
Het idee voor de zinken toepassing van zink kwam uit België: de eigenaar van de woning is een Vlaming, tevens de uitvoerend architect.

Geen kapitaalvernietiging

De eigenaar en architect dhr. Saldien noemt als voornaamste pré van Isofinish dat de bestaande fundering van de villa niet aangepast behoefde te worden. “Anders was het voor de opdrachtgever een zeer duur project geworden. Nu heeft hij voor relatief weinig geld een compleet nieuwe opperhuid om zijn woning gekregen”.

Gevelrenovatieoplossing

De bedrijven die Isofinish gezamenlijk hebben ontwikkeld als gevelrenovatieoplossing zijn van Nederlandse en Belgische origine:

  • Recticel levert de Powerwall isolatieplaten;
  • Borgh levert de regelbare gevelschroeven;
  • Deceuninck en Eternit leveren de gevelbekleding (hierbij zijn vele afwerkingen mogelijk al naar gelang de wens van de opdrachtgever).

 
In de villa in Kortgene werd zink van de Belgische Isofinish-partner Vmzinc toegepast. De oppervlakte van de buitenmuren is in totaal 270 m2.
Volgens Saldien zijn de afstandhouders op de schroeven de sleutel van het systeem. “Deze zorgen ervoor dat ondanks een mogelijk onregelmatige ondergrond, de aanbouwgevel toch als een nieuwe strakke huid om de woning heen aangebracht kan worden”.

 
Het concept kent veel duurzame aspecten. De gevels worden onderhoudsvriendelijker. En de doorgaande isolatie zorgt voor ruim een kwart besparing op de stookkosten. Recticel berekende de Rc-waarde voor dit project op 5,8 m2 K/W, ruim boven de huidige eis van 3,5 m2 K/W.

« Nieuws overzicht