Betonnen plint met riethalmstructuur zorgt voor warme, toegankelijke uitstraling | 19-februari-2014 |
NOEplast-structuurmatten basis voor betonnen elementen.
De betonnen plint van het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland heeft een structuur van riethalmen. Het motief van de structuur loopt door en herhaalt zich als ware het een langgerekte rietkraag.
De prefab betonnen elementen werden met behulp van NOEplast-structuurmatten vervaardigd.
Betonnen rietkraag
De betonnen plint die het gemeentehuis lijkt te dragen en de openheid van het gebouw extra accentueert, is uitgevoerd met een structuur die is afgeleid van rietkragen. Architect Hans van Heeswijk Architecten koos voor dit thema omdat het gebouw in het water staat. De riethalmstructuur verwijst naar de rietbegroeiing langs alle slootjes in de omgeving en op het aansluitende terrein.
Deze betonnen plint heeft een variërende hoogte die plaatselijk bij het water zelfs bijna 6 meter bedraagt.
Uitdaging met maatvoering
Om de prefab betonelementen te voorzien van de rietkraagstructuur, werd gebruikgemaakt van NOEplast-structuurmatten. Deze kunnen zowel voor prefab elementen als voor in het werk gestort beton worden ingezet. De NOEplast-matten hebben als voordeel dat ze, bij normaal gebruik, gegarandeerd 80 tot 100 keer kunnen worden ingezet.
Het motief van de rietkraagstructuur werd door de architect speciaal voor het gemeentehuis ontworpen. Het doorlopende motief herhaalt zich waardoor het lijkt alsof men naar een langgerekte rietkraag kijkt. De rietkraag loopt door over de verschillende bouwdelen.
De uitdaging was dan ook om de verschillende maatvoeringen met zo min mogelijk mallen te realiseren. Het patroon werd hiertoe zodanig aangepast, dat deze in verschillende maatvoeringen uit dezelfde mal konden worden samengesteld.
Van ontwerp naar prefab element
NOE Betonvormgeving maakte het model. Met behulp van overgangspanelen kon het modelwerk worden teruggebracht van 64 naar 27 m2, wat weer een financiële besparing opleverde.
De diverse panelen van het model zijn CNC gefreesd in PU-hardschuim waarmee de benodigde NOEplast-matten konden worden gegoten. De bredere delen van de figuratie hebben daarbij een diepte van 25 mm diep en de smallere delen 15 mm, alle zijkanten met een lossingshoek van 10°.
De NOEplast-matten zijn vervolgens in diverse mallen verwerkt. De matten zijn met speciaal voor dit doel ontwikkelde NOE-mattenlijm in de mallen verlijmd. Vervolgens werden in totaal 67 grote betonelementen gestort. Om daarbij het beton een lichtere kleur te geven, voegde het bedrijf bij de productie van het beton titaandioxide toe aan het betonmengsel.