Fermacell introduceert Aestuver: unieke universele brandwerende plaat

Aestuver cementgebonden plaat heeft hoge brandwerendheid tot 240 min.

Fermacell uit Wijchen introduceert Aestuver, een cementgebonden plaat met een unieke combinatie van hoge brandwerende en vochtbestendige eigenschappen. Zo is de Aestuver-plaat onbrandbaar en tot 240 min. brandwerend.

Daarnaast voldoet Aestuver als enige cementgebonden plaat in Nederland aan de nieuwste Europese EN 13381-4:2013 normering op gebied van brandwerendheid voor kolom- en liggeromkleding.

Agressief milieu

Ook bijzonder zijn de prestaties op gebied van vorst- en dooizoutbestendigheid en vochtwerendheid. Hierdoor behoudt de cementgebonden plaat haar oorspronkelijke samenstelling en daarmee haar brandwerende eigenschappen.

 
Hierdoor is de Aestuver, naast toepassingen in de woning- en utiliteitsbouw, zeer geschikt voor tunnelbouw. De plaat is bestand tegen een agressief milieu. Zo hebben uitlaatgassen en agressieve schoonmaakmiddelen minimale invloed op Aestuver.

 
De hoge brandwerendheid en blijvende stabiliteit tot wel 1350 graden zorgen voor betere veiligheid in het geval van brand in zowel woning als verkeer.

EN 13381-4:2013

Onder deze norm worden zwaardere eisen aan materialen gesteld, waardoor het moeilijker is om aan de voorgeschreven brandwerendheid te voldoen. Kort gezegd: is meer materiaal nodig, dus dat zou een dikkere beplating betekenen om dezelfde brandwerende prestatie te behalen.

 
Een Aestuver-plaat van 1 mm dikte heeft hetzelfde brandgedrag als 2,2 mm dik beton. In vergelijking met beton hoeft Aestuver minder dik te worden aangebracht om toch hetzelfde brandgedrag te bewerkstelligen. Verder is de Aestuver-plaat samengesteld zonder brandbare bestanddelen, zodat er geen giftige gassen vrijkomen in geval van brand.

Kenmerken
  • ongevoelig voor vorst, vocht of schimmels;
  • minimale krimp – als de luchtvochtigheid bijv. daalt naar 30%, krimpt een Aestuver-plaat van 20 mm dikte slechts -0,04%;
  • Aestuver heeft een standaardafmeting van 1200 x 2600 mm;
  • bij een plaatdikte tussen de 8 en 10 mm is het gewicht gemiddeld 1000 kg/m3;
  • vanaf een plaatdikte van 12 mm wordt het sandwichprocedĂ© toegepast - in de kern wordt geblazen glasgranulaat verwerkt, zodat het gewicht daalt tot gemiddeld 720 kg/m3: de plaat wordt niet te zwaar wordt en blijft dus eenvoudig in verwerking;
  • voor versteviging van de massieve Aestuver-plaat worden alkalibestendige glasvezels gebruikt die de plaat een hoge drukvastheid (9N/mm2), buig- en treksterkte bezorgen (3.5N/mm2).
« Nieuws overzicht