Derbigum transformeert dak IKEA tot energiedak

Dak van IKEA in Lyon wordt één van de grootste fotovoltaïsche installaties van Frankrijk.

Dit jaar is in Lyon een van de grootste energiedaken van Frankrijk gerealiseerd. Het dak van de centrale opslagplaats van IKEA in het zuiden van Lyon werd gerenoveerd met 85 000 m² nieuwe dakbedekking en een PV-installatie.

DERBIGUM GC

Drie Derbigum erkende dakdekkers hebben hun technische kennis en knowhow verenigd voor de installatie. Er is gekozen voor een hogere klasse van dakbaan: DERBIGUM GC, een product ontworpen voor civiele bouwkunde. Deze dakbaan met een dikte van 4 mm en brandwerende eigenschappen Broof (t3), werd in volledige aanhechting gelast op de isolatie.

DERBITECH FLEX en DERBIFIX F

Om vuurloos te kunnen werken, is gebruik gemaakt van DERBITECH FLEX voor de opstanden. Deze vloeibare waterdichting is bestand tegen UV-straling, waterstagnaties en chemicaliën, en is bovendien wortelwerend. Zij bevat geen solventen is een duurzame oplossing.

 
Vervolgens is een kristallijne PV-installatie van 4 MW geplaatst op het dak met het DERBIFIX F-systeem. Hierdoor ontstaat een semi-geïntegreerd systeem dat op elk type dak kan worden geplaatst: 15 351 panelen, 150 km kabel, 3 hoogspanningskabines met elk een transfo, 9 omvormers van Solarmax® van 360 kW en één hoogspanningscabine voor aansluiting op het net.

Investering

De renovatie van het dak en de installatie van de PV-panelen vertegenwoordigen een totale investering van 11,6 miljoen euro, waarvan 4,5 miljoen voor de dakdichting.

 
De installatie is operationeel sinds november 2013 en in de lente van 2014 zal een officiële inhuldiging plaatsvinden.

Over Derbigum Nederland

Het moederbedrijf van Derbigum Nederland B.V., het Belgische Derbigum, is gespecialiseerd in energiebesparende en -producerende dakbedekkingsmaterialen. De onderneming investeert tegenwoordig fors in vernieuwende producten voor duurzaam bouwen en energiebeheer.

 
Het logo en de baseline ‘Making Buildings Smart’ geven de missie van Derbigum duidelijk weer: innovatieve en duurzame oplossingen op maat ontwikkelen met als doel opdrachtgevers energiekosten te besparen, hernieuwbare energie te produceren, de duurzaamheid te verhogen en zodoende de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken.

 

« Nieuws overzicht