Hernieuwbare bioplastics basis voor duurzaam dakopbouwsysteem

ZinCo breidt duurzaam assortiment uit met de lancering van Natureline.

Het uitgebreide duurzame ZinCo-assortiment bestaat uit recyclebare en/of gerecyclede en/of biologisch afbreekbare grondstoffen.

ZinCo is er van overtuigd dat de met Natureline ingeslagen weg het begin is van een route naar nog meer duurzame concepten voor groendaken.

Afbreekbaar

Materiaal is hernieuwbaar als de grondstoffen ervan jaarlijks opnieuw kunnen worden verbouwd en geoogst. Voorbeeld is biomassa afkomstig van planten uit de land- en bosbouw als granen, maïs, suikerriet, oliehoudende zaden, hout en algen. In tegenstelling tot niet-hernieuwbare grondstoffen als mineralen en fossiele brandstoffen, raken hernieuwbare grondstoffen nooit uitgeput. Bovendien zijn ze, eenmaal verwerkt tot bijvoorbeeld bioplastic, goed biologisch afbreekbaar zonder milieuschade.

Gerecyclede materialen

De naam ZinCo staat sinds de oprichting voor duurzaamheid en innovatie. De pionier in dakopbouwsystemen werkt al 40 jaar consequent aan ecologische en milieuvriendelijke daktuinoplossingen. Onze substraatsystemen bijvoorbeeld bestaan voor een belangrijk deel uit gemalen baksteen. Maar ook in onze drainage-elementen en beschermmatten verwerken we waar mogelijk zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Bioplastics

ZinCo heeft het idee voor een dakopbouwsysteem bestaande uit volledig hernieuwbare materialen uitgewerkt in samenwerking met Tecnaro GmbH. Dit Duitse bedrijf produceert al sinds 1998 met veel succes bioplastics en is hiervoor onder meer bekroond met de Green Blend Germany.

 
Een van de Tecnaro-materialen is speciaal ontwikkeld voor thermogevormde toepassingen zoals drainage-elementen en bevat eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele polyethyleen.

Drainage-element

Het drainage-element in de Natureline-serie is gemaakt van voornamelijk rietsuiker dat duurzaam wordt verbouwd in Brazilië. De bescherm- en filtermat in de serie bestaan voor het grootste deel uit door bacteriën gefermenteerd maïszetmeel. Dit materiaal is niet alleen sterk en eenvoudig te verwerken op bestaande machines, maar is ook goed biologisch afbreekbaar.

Volledige bio-economie

De toepassingsmogelijkheden van bioplastics zijn nog lang niet uitgeput en ook de materialen die hiervoor als grondstofleverancier in aanmerking komen zal nog groeien. Te denken valt onder meer aan algen. De eindbestemming zal naar onze mening een volledige bio-economie zijn waarin fossiele delfstoffen zijn vervangen door hernieuwbare grondstoffen, inclusief zonne- en windenergie.

« Nieuws overzicht