Simpele akoestische maatregelen bestrijden lawaai in de zorg

Lawaaibestrijding gespreksonderwerp zorgbestuurders en bouwpartijen tijdens ‘Healing Environments’.

Lawaaibestrijding binnen de zorg is beter voor patiënten en zorgverleners en leidt tot besparingen. Dit onderwerp werd afgelopen juni besproken door zorgbestuurders en bouwpartijen tijdens ‘Healing Environments’, georganiseerd door Ecophon en Atelier PRO.

 
Minder lawaai in een ziekenhuis verlaagt de bloeddruk van patiënten, verbetert hun slaap en vermindert kostbare heropnames. Ook draagt het bij tot verminderde pijnsensatie en -medicatie.

 
Bovendien verlaagt het het risico op burnouts onder zorgmedewerkers. Ook is goede spraakverstaanbaarheid essentieel voor de veiligheid: in bijvoorbeeld een operatiekamer én omdat 40% van het werk in de zorg uit verbale communicatie bestaat.

Ziekenhuizen steeds rumoeriger

Medische apparatuur, telefoons, ventilatie en mensen veroorzaken lawaai in het ziekenhuis. Ook zijn er veel harde oppervlakken die het geluid weerkaatsen. Onderzoek laat zien dat geluidniveaus in ziekenhuizen over de hele wereld al tientallen jaren stijgen en nu zo hoog zijn dat ze een probleem vormen voor de veiligheid van de patiënt: overdag van 57 naar 72 decibel en ‘s nachts van 42 naar 60 decibel.

 
Akoestiek wordt vaak over het hoofd gezien omdat het niet zichtbaar is. Mensen accepteren hoge geluidniveaus in ziekenhuizen en zien deze als onvermijdelijk, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Intussen kan er met simpele akoestische maatregelen veel gedaan worden om een aangenamer, functioneler en economischer ziekenhuis te creëren.

Minder geluid: fluistereffect

Ecophon presenteerde onlangs de resultaten van een proef in een ziekenhuisgang en beddenkamers. Die laat zien dat een kleine aanpassing en het vervangen van het metalen plafond ervoor zorgden dat de geluidniveaus met gemiddeld 10dB daalden: dat ervaren mensenoren als een halvering.

 
Niet alleen het lagere geluidsniveau droeg hiertoe bij, maar met name ook het gedrag van de zorgmedewerkers ná de aanpassing. Het is namelijk een bekend fenomeen dat mensen geneigd zijn minder geluid te maken in een stillere omgeving, het zogeheten 'fluistereffect'.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie