Een draaideur als vluchtweg, hoe zit dat eigenlijk?

Boon Edam heeft BIM-modellen beschikbaar van diverse draaideurtypes en geeft passend advies over de vluchtwegmogelijkheden.

In de praktijk merken wij regelmatig dat ontwerpende partijen niet genoeg weten over de eisen waaraan een (automatische) draaideur moet voldoen als deze wordt toegepast als vluchtweg in een gebouw.

 
Jeannette Lenssen, Adviseur Architecten, vertelt: “Wij krijgen wisselende reacties wanneer ontwerpideeën moeten worden aangepast vanwege de vluchtwegmogelijkheden.” Toch moet iedere nieuwe installatie voldoen aan het Bouwbesluit en de richtlijnen van de NEN EN 16005 norm voor gebruiksveiligheid van automatische schuif- en draaideuren. “Veiligheid van de gebruiker staat voorop, maar wij helpen altijd met de juiste oplossing die ook voldoet aan de esthetische wensen”, aldus Jeannette Lenssen.
Maar aan welke eisen moet een draaideur als vluchtweg dan precies voldoen?

EN 16005 Eisen op een Rij

Een draaideur met omklapbaar (collapsible) deurenstel en een diameter van minimaal 2200 mm mag als vluchtweg worden gebruikt. Verdere belangrijke voorschriften uit de NEN EN 16005 norm met betrekking tot draaideuren zijn:

  • er dient een vluchtweg gecreëerd te kunnen worden bij iedere positie van de deurvleugels;
  • indien er sprake is van een ontgrendelingsfunctie, dient deze bij spanningswegval, brandalarm of indrukken van de noodknop vrijgegeven te worden zodat de deurvleugels omgeklapt kunnen worden;
  • de omklapkracht van het deurenstel mag maximaal 220N zijn.
Vluchtbreedte

Ook het Bouwbesluit 2012 ziet toe op vluchtroutes in gebouwen. De belangrijkste eis van deze wetgeving is de minimum vluchtbreedte van een doorgang: 60 cm voor een door compartimentering beschermde vluchtroute, en 85 cm voor overige vluchtroutes. Wanneer deze deur ook toegankelijk moet zijn voor rolstoelgebruikers is de minimumbreedte altijd gesteld op 85 cm.

BIM-modellen

Wij hebben BIM-modellen beschikbaar van verschillende draaideurtypes. U kunt BIM-modellen opvragen van de gewenste draaideur via de website.

 
Meer weten over het combineren van vluchtwegvereisten met uw esthetische wensen? Neem dan contact op met Jeannette Lenssen!

« Nieuws overzicht