NobelWood FRX biedt brandveilig alternatief voor tropisch hardhout

Foreco innoveert door nieuwe toepassingsmogelijkheden van hout als duurzaam bouwmateriaal.

NobelWood biedt een alternatief voor tropisch hardhout op basis van snelgroeiend dennenhout en een nieuwe plantaardige hars. De biologische behandeling van dennenhout biedt een exclusieve uitstraling en hoge kwaliteit.

Duurzaam dennenhout

Het idee van NobelWood, werd geboren bij het Belgische bedrijf Trans Furans Chemicals (TFC). Dit bedrijf heeft een plantaardige hars ontwikkeld dat afkomstig is van afvalbiomassa van rietsuikerstengels. Het hout wordt door en door geïmpregneerd met de biopolymeren die de houtcelwanden versterken. In het hout vindt een reactie plaats waardoor de kwaliteit en eigenschappen van het hout sterk verbeteren.

Kortom, van duurzaam verbouwd snelgroeiend dennenhout wordt met afvalbiomassa uit rietsuikerstengels een hoogwaardige variant gecreëerd voor tropisch hardhout.

Brandveiligheid gegarandeerd

Samen met Lonza Wood Protection ontwikkelt Foreco houtproducten die voldoen aan de huidige brandveiligheidseisen. Met NON-COM Exterior biedt Lonza de mogelijkheid om hout te voorzien van een weersbestendige brandvertragende bescherming zonder dat het de natuurlijke uitstraling verliest.

Lonza heeft haar bewezen technologie van NON-COM Exterior geschikt gemaakt voor de ontwikkeling van NobelWood FRX. Dit materiaal heeft geen onderhoud of verf nodig zodat het zonder risico kan worden toegepast in grote gevelprojecten. Hierdoor is het op lange termijn een goedkope oplossing door besparing in het beheer van gebouwen. Tevens biedt het verzekeraars en de brandweer een garantie dat de brandveiligheid conform het bouwbesluit ook voor langere tijd is gegarandeerd.

Vooroplopen

De Europese Unie staat achter de marktverbreding van de NobelWood-techniek. Doelstelling is introductie van een nieuwe generatie houtmodificatie met biopolymeren. Hiervoor werkt Foreco samen met partners binnen de EU, waaronder TFC en Lonza.

Met NobelWood FRX loopt de Nederlandse houtsector voorop met de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het modificeren en brandvertragend maken van hout. Bedrijven in de houtsector kunnen zo blijven concurreren op de internationale markt. Hout als biobased bouwmateriaal zal niet uit het straatbeeld verdwijnen.

NobelWood en de brandvertragende variant NobelWood FRX worden inmiddels toegepast in ontwerpen van gerenommeerde ontwerpers en architecten. Het materiaal siert de groene levende gevel van de Brede School Fiep Westendorp, Amsterdam. Ook de gevel van het Experience Center Piet Boon heeft een natuurlijke uitstraling dankzij NobelWood.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie