Lage temperatuur vloerverwarming zorgt voor egale warmtespreiding

Fermacell en JK Vloerverwarming bieden totaaloplossing voor getransformeerd woongebouw Amsterdam.

Voor een renovatieproject in de Klarenstraat in Amsterdam is een combinatie van Fermacell vloerelementen (type 2E26) en de JK Flextube van JK Vloerverwarming uit Ede toegepast. De flats zijn getransformeerd tot 30 unieke woningen van nieuwbouwkwaliteit.

Totaaloplossing

Fermacell en JK Vloerverwarming bieden een totaaloplossing met een gipsvezelvloer met een geïntegreerd lage temperatuur verwarmingssysteem. De vloer van Fermacell draagt bij aan geluidsdemping conform de eisen in het Bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen voor luchtgeluidisolatie (DnT;A ≥ 52 dB) en contactgeluidsisolatie (LnT;A ≤ 54 dB).

 
Dankzij het geïntegreerd verwarmingssysteem wordt de ruimte op een aangenamere wijze verwarmd. Dit gebeurt met een lagere temperatuur, oftewel: met minder energie. Bovendien is er sprake van egale warmtespreiding want iedere vierkante meter krijgt evenveel warmte. Deze warmte stijgt bovendien op en volgt zo als het ware de natuurlijke, menselijke lijn. Mede dankzij deze oplossing scoren de woningen nu energielabel A (voorheen D/E).

 
Het project is genomineerd voor de ARC2014 Architectuur Award.

Egale warmtespreiding

De Fermacell vloer bestaat uit twee lagen gipsvezel (elk 12,5 mm) met daaronder een laag vilt (9 mm). Daarin zijn sleuven geslepen om de vloerverwarmingsbuis JK Flextube in te verwerken. Deze vloerverwarmingsbuis bestaat uit 5 lagen PE-RT (Poly Ethylene of Raised Temperature Resistance).

 
Op het element is een Fermacell gipsvezelplaat van 10 mm verlijmd voor verbetering van de belastbaarheid. Dankzij het lage temperatuur verwarmingssysteem is minder energie nodig om een goed binnenklimaat te bereiken. Bovendien ontstaat een meer egale warmtespreiding vanuit de vloer.

 
De opbouwhoogte van deze verwarmingssystemen is bovendien minimaal: vanaf 27 millimeter. Verder kent het verwarmingssysteem nog enkele aanvullende voordelen. Zo is het droogbouwsysteem dankzij het beperkte gewicht zeer geschikt voor renovatiedoeleinden en is het mogelijk om ongelijke vloeren weer vlak te maken. Ook zijn de systemen toekomstbestendig door het mogelijke gebruik van alternatieve energiebronnen.

Pluspunt

De combinatie van beide producten heeft, behalve de voordelen op akoestisch en energetisch vlak, nog een ander pluspunt. Op deze manier wordt de opdrachtgever ontzorgd want hij kan namelijk bij één contactpersoon terecht voor deze totaaloplossing. Wel kan hij putten uit twee specialistische bronnen van kennis. Fermacell werkt daarom ook samen met andere partijen op gebied van vloerverwarming: Technea en Uniwarm. Beiden onderschrijven het belang van gebundelde expertise.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie