Groener kunnen we het dak niet maken…

EPD-certificering voor RESITRIX® en HERTALAN®.

EPDM-dakbedekkingssystemen bestaan 50 jaar. De merken HERTALAN® en RESITRIX® hebben onafhankelijk van elkaar deze EPDM systemen groot gemaakt en doorontwikkeld.

Ruim 2 jaar geleden werden beide producenten overgenomen door wereldspeler Carlisle Construction Materials. Zowel RESITRIX® als HERTALAN® verdienen het predicaat ‘duurzaam’, zijn DUBOkeur® gecertificeerd en hebben inmiddels beide een EPD-certificering.

Nationale Milieudatabase

Bouwend Nederland realiseert zich steeds meer dat de branche anders om moet gaan met milieu en grondstoffen. De oplossing is certificatie van bouwproducten op basis van milieubelasting. De Nationale Milieudatabase van Stichting Bouwkwaliteit is de bibliotheek van die bouwproducten, waaruit architect en opdrachtgever kunnen kiezen als zij duurzaam willen ontwerpen, bouwen en inkopen.

Milieudatabase

“Als producent was het lastig duurzaamheid goed over te brengen aan de architect die op zijn beurt niet wist waar hij juiste en onafhankelijke informatie vandaan kon halen”, aldus Benno Nijenhuis, marketingmanager van Carlisle CM Europe BV.

 
“De schakel hierin is de Milieudatabase. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het gaat immers ook om de aandacht die wij als producent hebben voor de omgang met onze grondstoffen. Waar de Milieudatabase in basis een algemene afspiegeling geeft, hebben wij onze producten voor een specifieke keuring aangeboden. Onze eigen Carbon Footprint.”

 
Op het gebied van dakbedekkingssystemen is EPDM milieutechnisch gezien al gekwalificeerd als het beste materiaal in vergelijking met bijvoorbeeld bitumen. Wat er nu door een EPD-certificering (Environmental Product Declaration) aan wordt toegevoegd is dat die kwalificering nu ook specifiek voor RESITRIX® en HERTALAN® producten geldt.

Schaduwprijs

Hoe zat dat ook al weer met het EPD-certificaat? Welke waarde hebben bouwproducten op het gebied van milieubelasting meegekregen? Aan de hand van een ‘Levenscyclusanalyse’ (Lca) van een product wordt de totale milieubelasting bepaald en deze wordt gewaardeerd in de ‘schaduwprijs’.

 
De schaduwprijs komt tot stand door kosten per vierkante meter te berekenen van herstel van de milieubelasting, veroorzaakt door productie en toepassing van bouwmaterialen. Ook de verwerking van het bouwmateriaal aan het einde van zijn levensfase kost tenslotte geld.

 
Als je duurzaam wilt inkopen - en de overheid en veel vastgoedbedrijven willen dat - moet je inkopen op basis van schaduwprijs en niet op basis van aanschafprijs. Het begrip schaduwprijs wint dus almaar aan belangstelling.

Met kop en schouders

Normaal gesproken wordt de schaduwprijs berekend voor hele productgroepen. Nijenhuis: “Wij hebben deze laten uitrekenen voor onze productengroepen van HERTALAN® en RESITRIX®. Wat blijkt? De schaduwprijs is minimaal een derde lager dan bij andere vergelijkbare producten. Met andere woorden: ons producten steken met kop en schouders uit boven de alternatieve dakbedekkingsproducten!”

 
Die conclusie is mooi, want de vraag naar duurzame gebouwen neemt toe. Met de opkomst van nieuwe bouwconcepten en de focus op gezondheid, luchtdichtheid en duurzaamheid hebben onze systemen een prominente plek verworven op de lijst van duurzame materialen.

Bouwbeurs

Carlisle CM Europe neemt natuurlijk deel aan de Bouwbeurs van 9 t/m 15 februari 2015 in de Jaarbeurs Utrecht. U bent van harte welkom in onze hospitality stand 11.D038!

 
Tekst: Frank Blaauboer

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie