Installateurs gebruiken steeds vaker warmtebeeldcamera’s

In één oogopslag energielek in beeld.

Warmtebeeldcamera’s maken gebruik van een thermografische techniek waarbij de temperatuur in kaart wordt gebracht door kleurverschillen. Sinds een jaar of 5 zijn ze zeer betaalbaar en bovendien handzaam.

Veel installateurs hebben er al standaard één bij zich.

Breed toepasbaar

Dennis Snip, product manager bij Testo (producent van thermografische camera’s en andere gespecialiseerde meetapparatuur): ”Het cameragebruik neem toe in de bouwwereld. Denk aan het opsporen van een lek in de vloerverwarming. Zonder de vloer open te breken kan precies worden waargenomen waar het lek zich bevindt omdat er een duidelijke hotspot (kleurafwijking) zichtbaar is op de foto. Dat scheelt veel tijd en geld. Ideaal voor aannemers en installateurs.”

 
De nog steeds toenemende aandacht en regelgeving op het gebied van verantwoord energieverbruik maakt de infraroodbeelden van de camera breed toepasbaar. ”Veel bedrijven realiseren zich nog onvoldoende hoeveel er financieel valt te winnen met bijvoorbeeld goed geïsoleerde leidingen en installaties.”

Energielek

Maar daarnaast is de camera een goed hulpmiddel bij nieuw- en verbouw. Snip: ”Een goed geïsoleerd gebouw vertoont op de beelden van de warmtebeeldcamera een egale kleur. Als sommige delen in kleur afwijken dan is de isolatie daar minder (energielek).

 
Door vooraf en na afloop beelden te maken is eenvoudig te zien of renovatiewerkzaamheden het gewenste effect hebben en of ze goed zijn uitgevoerd. Energielekken zijn direct zichtbaar.

 
Zeker in combinatie met een blowerdoor kun je de lekdichtheid van bijvoorbeeld een passief huis, eenvoudig checken.”

 
Met binnenhuisopnamesn worden defecten in leidingisolatie zichtbaar, springen koudebruggen direct in het oog en ook de vochtigheidsgraad (kans op schimmelvorming) wordt zichtbaar (afwijkende kleur).

Gratis cursus

Snip: ”Om de beelden goed te kunnen interpreteren en de soms subtiele verschillen tussen reflectie en een hotspot te herkennen, is het raadzaam om certificaat te halen. Maar verplicht is dat (nog) niet. Testo biedt een cursus van een dagdeel gratis aan bij de aanschaf van een camera.”

 
Thermografie wordt tegenwoordig nogal eens gecombineerd met een ander staaltje moderne techniek: de drone. Door een warmtecamera aan een drone te bevestigen ontstaat snel een goed beeld van een hoogbouwcomplex.

Meer toepassingen

In de research & developmentsector: bij de productie van printplaten is de positionering van alle minuscule componenten natuurlijk erg belangrijk om oververhitting te voorkomen. Ook dat wordt gecheckt met thermografische beelden.

 
Ook in de medische wereld neemt de betekenis van de thermografische camera toe. Bij ontstekingen van gewrichten stroomt er meer bloed naar die plek toe. Bloed betekent warmte, dus kun je direct zien waar het probleem zit.

 

« Nieuws overzicht