Prefab betonnen barriers zorgen voor een veilige doorstroming op de A15

Veilige doorstroming A15 met 7 km aan prefab barriers.

Bouwconsortium A-Lanes A15 zet op 3 tracés tussen de Maasvlakte en knooppunt Vaanplein barriers van Haitsma Beton in.

 
De prefab geleideconstructie bouwt sneller dan in situ. Ook maakt zij complexe oplossingen, zoals het overbruggen van hoogteverschillen tussen rijbanen, mogelijk. Haitsma Beton levert en monteert naast honderden barriers ook tientallen aansluitingen, overgangsconstructies en speciale oplossingen. De laatste elementen worden medio 2015 geplaatst.

 
De verkeersgeleideconstructie is onderdeel van het project Maasvlakte Vaanplein, waarmee Rijkswaterstaat de A15 vanaf de Maasvlakte tot het knooppunt Vaanplein laat verbreden om de files terug te dringen. Bouwconsortium A-Lanes A15 gaf Haitsma Beton opdracht voor de bouw van de prefab geleideconstructie.

 
De uitvoering ligt op schema dankzij de keuze voor prefab. Het beschikbare tijdsbestek was namelijk te kort om in situ te bouwen. Beton storten is weersafhankelijk en vereist uithardingstijd. Bij prefab is dat niet het geval.

Hoogteverschil

Ook complexiteit was een reden om voor prefab te kiezen. Soms is het hoogteverschil tussen de rijbanen te groot om in het werk te storten. Haitsma Beton verankerde de dubbele driekwart barriers in het asfalt en zodoende is het hoogteverschil veilig overbrugd.

Logistieke uitdaging

Haitsma Beton produceert, transporteert en monteert in dit project diverse typen barriers, die in de midden- en zijbermen worden toegepast: standaard barriers (BA01), brede barriers (BB01) en driekwart barriers (BS01). Ook zorgt zij voor de levering en montage van de splitsingsconstructies (overgang van brede naar smalle barrier), overgangsconstructies (van stalen geleiderail naar betonnen barrier) en vele (circa 80) lichtmastoplossingen.

 
Het grote aantal obstakels in combinatie met de tijdsdruk maakt de logistieke uitdaging extra groot. De productiesnelheid ligt ongekend hoog en door samen met het bouwconsortium een projectering te maken en logistiek goed af te stemmen, kon Haitsma Beton in een weekend ruim 2 km barriers plaatsen.

 

« Nieuws overzicht