Als bouwen een heel andere dimensie krijgt

Gerecycled materiaal basis voor Derbigum® NT dakbaan.

Nog voor het in was om producten een ecologisch tintje te geven was Derbigum® al begaan met duurzaamheid, ecologie en recycling. Al in 1995 toonde BDA aan dat Derbigum-daken een levensduur van 30 jaar hebben.

Duurzaamheid stond al langer hoog in het vaandel voordat Derbigum in 1992 zijn eerste ISO 9001 certificaat behaalde. Sinds 1997 bezit Derbigum ook een ISO 14001- en een EMAS-certificaat; het bewijs dat ook ecologie geen loos begrip is binnen Derbigum®.

Groen, groener, groenst

Derbigum® streeft naar gesloten materiaalkringlopen en verwijdering van alle gevaarlijke stoffen uit deze kringlopen. Sinds 1999 heeft Derbigum op haar productie-eenheid een verwerkingsmachine staan die elke gram productieafval terug in het fabricageproces brengt. Onlangs is daar nu ook de toepassing van hergebruik van oude dakbanen bijgekomen. Bovendien worden alle VOC’s uit de meeste vloeibare producten geweerd.

 
Met het oog op zoveel mogelijk hergebruik werd een uitvoerig onderzoek gestart naar het hergebruik van bitumineuze afvalstromen voor hoogwaardige producten. Hierdoor kan Derbigum nu zowel een dakbaan met gerecycled materiaal aanbieden: Derbigum® NT, alsook een onderlaag: Derbicoat® NT.

Terugname

Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën (vandaar ‘NT’) wordt nu al resp. 25% en 30% gerecycled materiaal gebruikt (gecertificeerd door PriceWaterhouseCoopers). Om zowel het gebruik van NT-dakbanen te promoten als hergebruik aan te moedigen, werd een goed doordacht terugnamesysteem ontwikkeld. Zo kan de klant bij het plaatsen van zijn dak een overeenkomst met Derbigum aangaan die de terugname van de NT-dakbanen garandeert aan het einde van hun levenscyclus.

 
Via Bitumen Recycling Nederland [www.brn.nl], een initiatief van Probasys Nederland en Vebidak, is grootschalige inzameling en hergebruik in rollen mogelijk. Derbigum speelt bij de totstandkoming van BRN een voortrekkersrol.

Materiaalbewust produceren en bouwen

Het is van belang om al bij het ontwerp van gebouwen of bouwmaterialen hun hergebruik of andere toepassingen mee in beschouwing te nemen. Een aspect waar Derbigum al een tijd mee bezig is. Getuige daarvan de ontwikkeling van de Derbipure®: de eerste plantaardige dakbaan ter wereld die bovendien Cradle-to-Cradle (Silver) is. De huidige moderne dakbanen kunnen ook helpen bij hergebruik van het opgevangen regenwater voor zowel sanitaire toepassingen als gebruikt in de tuin. Daarvoor moet het echter van goede kwaliteit zijn.

Vaeplan®

Een dakbedekking met Derbigum® Arte, Derbibrite NT, Derbipure of Vaeplan® kan hierbij helpen. Dankzij hun hoogtechnologische acrylcoatings kan het regenwater hergebruikt worden.
Deze dakbanen hebben allemaal een certificaat van het MPFA (Gesellschaft für Materialforschung und Prüfungsanstalt für das Bauwesen Leipzig mbH). Dat bevestigt dat het regenwater van deze daken pH-neutraal is en dus uitstekend kan hergebruikt worden.
Ook de kunststof dakbaan Vaeplan® staat zijn mannetje op dit gebied. Na uitvoerig testen heeft het Duitse Nehring Instituut Vaeplan een drinkwaterattest gegeven.
Dakdekkers kunnen bovendien Vaeplan® snijafval en oude PVC laten ophalen door Roofcollect. Na inzameling en verwerking wordt ook dit materiaal gebruikt worden voor nieuwe producten.

« Nieuws overzicht