Dakbedekkingsproducten Derbigum zijn onderdeel van duurzame Unilocatie in Epe

Gemeente Epe en vijftal gebruikers slaan handen in elkaar voor nieuwe Unilocatie.

In Epe, op de Wachtelenberg, is kort geleden de Unilocatie opgeleverd: een multifunctionele accommodatie ontwikkeld als initiatief van de Gemeente Epe.

De Unilocatie krijgt een 5-tal gebruikers waaronder een 2-tal basisscholen.
Het gebouw is een multifunctioneel, energiezuinig en duurzaam complex dankzij het uitgekiend ontwerp door Van de Poel Architecten met Derbigum®.

Goede ervaring

Van de Poel Architecten heeft een energiezuinig en duurzaam complex ontworpen dat voldoet aan het Frisse Scholen Concept klasse B. De EPC-eis gesteld in het Bouwbesluit is met 50% gereduceerd.

 
Architect Van de Poel legt uit: “Vooral de voorfase is een grote uitdaging geweest en heeft veel overleg gevergd om alle verschillende gebruikers op één lijn te krijgen in één gebouw. Een tweede uitdaging lag om binnen het beschikbaar gestelde bouwbudget te komen tot een zeer duurzaam gebouw met kwalitatief goede materialen, onderhoudsarm en energiezuinig.

 
Door onze goede ervaringen met Derbigum is ook voor dit project weer voor Derbigum gekozen”.

Derbigum® NT

Het dak van zo’n 1620 m2 is voorzien van Derbigum® NT, afgewerkt met een ballastlaag in grind. Tijdens de uitvoering is overgegaan naar een synthetische dakbedekking Vaeplan® V van Derbigum, enerzijds vanwege de aanzienlijke bezuiniging, anderzijds vanwege milieutechnische aspecten: het gladde oppervlak is veel gemakkelijker te reinigen dan een afwerking in grind. Bovendien reflecteert de lichtgrijze dakbaan het zonlicht beter.

Verwerking materiaal

Op de betonnen ondergrond werd een Derbicoat-dampscherm, een EPS-afschot en een PIR-isolatie geplaatst. De eindlaag in Vaeplan V (1,5 mm) werd mechanisch bevestigd. Aangezien de werken in de winterperiode vielen was het ook even aanpassen voor de verwerkers.

 
Het materiaal is zoals andere kunststoffen afhankelijk van temperatuur en relatieve vochtigheid. In de koude winterperiode vereist dit behoorlijk wat vakmanschap van de verwerker.
Het materiaal is echter goed te verwerken. De opdrachtgever is dan ook zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat en het geleverde werk.

« Nieuws overzicht