Boom krijgt tweede leven als onderdeel van speeltoestel IJreka

Karakteristieke boom mag op schoolplein blijven.

Voor de inrichting van schoolpleinen wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Het komt echter maar zelden voor dat er binnen de huidige regelgeving gebruik gemaakt kan worden van aanwezige bomen.

Innovatief in hout

IJreka playgrounds, onderdeel van Foreco Dalfsen B.V. heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld die het toch mogelijk maakt om gebruik te maken van aanwezige bomen. In geval er een boom voor handen is die voldoende duurzaam is, kan deze in het ontwerp worden opgenomen. De boom, of onderdelen hiervan, kunnen dienen als constructiemateriaal voor speeltoestellen en buitenmeubilair. Hierdoor krijgt de boom een tweede leven op het schoolplein.

Duurzaam eikenhout blijft behouden

Ten behoeve van de levensduur van het object zal de boom een bewerking ondergaan. Hierbij zal het niet duurzame deel van het hout (schil en spinthout) worden verwijderd zodat alleen het duurzame kernhout overblijft. Indien er wordt gekozen voor toepassing als een speeltoestel, dan zal het object gekeurd worden zodat het toestel voldoen aan de voorwaarden van de WAS (Wet Attractie Speeltoestellen).

Natuurlijk spelen met robinia

In geval van de Cradle to Cradle Boom(hut) wordt de boom gecombineerd met bestaande speelelementen uit het ‘Natuurlijk Spelen’ toestellenprogramma van IJreka. Deze lijn biedt een natuurlijke uitstraling en natuurlijke speelaanleidingen. Deze toestellen zijn voornamelijk vervaardigd uit duurzaam robinia hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

 
Avontuurlijk robinia speelhuis

Het robinia speelhuis dat gebruikt wordt voor de Cradle to Cradle Boom(hut) is gemaakt van onbehandeld hout. Ook voor dit onderdeel wordt zoveel mogelijk gezorgd dat het spinthout (minder duurzame deel van het hout) is verwijderd. Hierdoor kan het uitstekend worden toegepast in combinatie met de bewerkte boom die ook is ontdaan van het spinthout. Bomen die geschikt zijn voor deze toepassing zijn onder andere de Nederlandse eik die bij veel scholen te vinden is.

 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie