Rookwerende optie bij brandwerende deuren maakt ontruiming veilig

Branddeuren Metacon B.V. functioneren naar behoren bij hevige brand.

Bij een productiebedrijf dat halffabricaten maakt voor de elektronische industrie, woedde onlangs een grote brand. Volgens de overheidsinstanties zijn er geen gevaarlijke stoffen, waarmee het bedrijf werkt, vrijgekomen.

Metacon is een week na de brand op locatie geweest met de dealer van de producten, die verantwoordelijk is voor de montage, service en het onderhoud van de brandwerende deuren.
Mede door de brandwerende wanden en deuren is de brand goed gecompartimenteerd (de brand is beperkt gebleven tot slechts 2 bedrijfscompartimenten) en heeft de brandweer vervolgens kunnen voorkomen dat er een vat met vloeibare waterstof ontplofte.
Ook de deuren en wanden zorgden er samen voor dat de brand niet vanuit de productie naar het kantoor kon overslaan. Zo kon het kantoorgedeelte van het pand binnen zeer korte tijd grotendeels weer in bedrijf worden genomen.

 
Na diverse gesprekken met de betrokkenen is gebleken dat er zeer veel rookontwikkeling is geweest, wat het vluchten en blussen bemoeilijkte.

Veilige ontruiming

Metacon geeft aan dat het vele malen veiliger was geweest om de brandwerende deuren uit te voeren met een rookwerende optie. Metacon heeft brandwerende deuren in haar programma die tevens rookwerend zijn bij temperaturen van 20 tot 200 graden Celsius. Dit is getest bij Efectis Nederland en gecertificeerd conform de Europese richtlijn EN 1634-3.

 
Wanneer deze deuren waren toegepast, was de procedure van ontruimen van de diverse compartimenten veiliger geweest. Met de toepassing van deze deuren, zou er namelijk meer zicht zijn in de delen van het pand waar geen brand woedde, maar wel rook aanwezig was.

Verstikking

De nummer 1 doodsoorzaak bij branden is verstikking door rook. Doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt men snel bewusteloos, vaak al binnen enkele minuten. Naast een hoge brandwerendheid is het dus van groot belang dat er ook een hoge rookwerendheid op branddeuren gegarandeerd kan worden.

 
www.metacon.nl

 

« Nieuws overzicht