Schellekens verticale screens zorgen voor zonwerende en kleurrijke gevel

Project Schellekens: Brede school West in Leiderdorp.

Dat zonwering uit esthetisch oogpunt zeer geschikt is om elk gebouw een eigen, unieke en frisse uitstraling te geven, bewijst de kleurrijke toepassing van verticale screens bij de Brede school West in Leiderdorp.

De ontwerpers van het gebouw, van Frencken | Scholl architecten, hebben gekozen voor toepassing van diverse Soltis 92 screendoekkleuren om het speelse karakter van het gebouw te benadrukken.
De zonweringen zijn in geel-, oranje- en roodtinten uitgevoerd. Deze kleuren zijn min of meer at random over de gevels verspreid waardoor het geheel een kleurrijk en fris beeld oplevert als de zonweringen omlaag zijn.

Aansluiting

Voor de gebouwen is gekozen voor het gebruik van een redelijk terughoudend kleuren- en materialenpalet: zandkleurige gemêleerde bakstenen en houten beschietingen, in combinatie met aluminium kozijnen. Deze materialen sluiten mooi aan op de materialen die in de directe omgeving zijn gebruikt.

Thuis voelen

De gevels zijn ook verticaal geleed door grijze banden zodat de maat en de schaal van het gebouw makkelijker leesbaar is voor de leerlingen. Kinderen kunnen zich op deze manier makkelijker identificeren met het gebouw. Ook is de overgang van binnen naar buiten verzacht, onder meer door middel van een luifel. Het zijn de kleine dingen die het gebouw minder kolossaal maken, zodat kinderen zich er snel thuis voelen.

Enthousiast

Tijdens het ontwerpproces werd nadrukkelijk geluisterd naar de buurtbewoners, omdat zij in eerste instantie erg kritisch tegenover de nieuwbouw stonden. We hebben een ontwerp gemaakt waarin de school zich herkent en waar de buurt tevreden mee is. Dat is hier zeer goed gelukt.

 
We hebben draagvlak gecreëerd waardoor we nu heel plezierige reacties krijgen. ‘Van de directeur hoor ik dat mensen erg enthousiast zijn over wat ze zien aan de binnen- en de buitenkant’, aldus de architect.

 
Meer over verticale screens

« Nieuws overzicht