Reynaers deuren en ramen onderdeel facelift Haags Congresgebouw

Aluminium raamsysteem CS-24-SL heeft zelfde detaillering als originele profielen (jaren ’50).

Het World Forum in Den Haag krijgt haar oude glans terug. Geen sensationele transformatie met een nieuwe gevel, maar een facelift voor het Congresgebouw zoals het gebouw vroeger heette.

Architect Olivier Graeve toonde respect voor de originele architectuur van J.J.P. Oud. Het gebouw is in oude luister hersteld met nieuwe aluminium deuren en ramen die voldoen aan de huidige energetische eisen.

Haags icoon

J.J.P. Oud ontwierp indertijd het Congresgebouw in Den Haag. Kenmerkend voor zijn architectuur is het gebruik van primaire kleuren, de strakke lijnen én het functionele ontwerp. Geheel volgens kunststroming ‘De Stijl’ waar ook Piet Mondriaan toe behoorde. Alleen al daarom is het gebouw van grote waarde, maar het is ook een icoon voor Den Haag. Miles Davis en tal van andere grote artiesten traden hier op en in 2014 was Barack Obama nog te gast.

Detaillering

Een punt van aandacht waren de glaspartijen: de originele aluminiumprofielen bevatten zeer dun dubbelglas. Bovendien waren de kozijnen erg slank. Voor de façade van het gebouw en de profilering was het belangrijk die elegantie te behouden. De oplossing werd gevonden door het Reynaers CS-24-SL-systeem toe te passen. Deze kozijnen zijn weliswaar dieper met driedubbel glas, maar de uitstraling van de gevel bleef in tact. Ook van de deuren, die nauwelijks van de oude te onderscheiden zijn. Dat komt omdat de sterkte die voor vluchtdeuren vereist is, gehaald kon worden uit het onderste (blinde) deel van de deur.

Stabiliteit en isolatie

Het gebouw ziet er weer uit zoals het oorspronkelijk bedoeld was, aldus Reynaers. De nieuwe ramen en deuren zijn nauwelijks van de oude te onderscheiden. CS-24-SL heeft dezelfde detaillering als de originele profielen uit de jaren ’50 en combineert dat met stabiliteit en isolatie, waardoor het helemaal voldoet aan de eisen van nu.

 
Speciaal voor het World Forum zijn op maat gemaakt. De gebruikte profielen zijn namelijk iets breder dan de standaardmaten die Reynaers voert. Maar voor het uiteindelijke resultaat verdient De Groot en Visser ook een pluim. Dankzij hun vakmanschap, nauwkeurigheid van verwerking en afwerking is de handtekening van J.J.P. Oud tot in de details bewaard gebleven.

Kenmerken

CS 24-SL is een aluminium raamsysteem voor toepassing in nieuwbouw en renovatie, woningbouw, scholen en utiliteitsgebouwen. Het systeem combineert design, slankheid, stabiliteit en isolatie. Het aluminium raamsysteem heeft zowel naar buitendraaiende ramen als vaste elementen. In het slanke uiterlijk kunnen zelfs verborgen scharnieren toegepast worden.

 
De detaillering is gelijk aan die van een slank stalen raamprofiel. Door de dubbele isolator van 23 mm heeft het een goed isolerende werking. De inbouwdiepte van 85 mm garandeert een grote mate van stijfheid. Bijzonder is dat het slanke systeem voldoet aan de weerstandsklasse voor nieuwbouw, WK II.

 
Tekst: Katja van Roosmalen

« Nieuws overzicht