Ecophon Focus Lp zorgt voor prettige sfeer in Wooncentrum

Case Study Wooncentrum De Noorderbrug: voor en door cliënten.

Bijzonder blauwe plafonds scheppen de sfeer van Noorse luchten. Zo dragen de plafonds merkbaar bij aan het welbevinden van iedereen die in het gebouw werkt en leeft omdat ze voor een prettige ruimteakoestiek zorgen.

Wooncentrum De Noorderbrug is specialist in het begeleiden en behandelen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid of een chronische neurologische aandoening. De komende jaren bouwt De Noorderbrug nieuwe wooncentra in het noorden van Nederland. Dit gebeurt in nauw overleg met en volgens de wensen van cliënten, hun familie en medewerkers. Het eerste wooncentrum in Groningen werd in december 2014 opgeleverd.

Verschillende thema’s en kleuren

De Noorderbrug vroeg architect Aat Vos gevraagd om, in samenwerking met cliënten en familie, een inspirerende leefomgeving te scheppen die verrassend en bijzonder is. In de verschillende workshops gaven cliënten aan welke functies van de ruimtes zij belangrijk vinden en welke sfeer daar volgens hen bij hoort. Elke verdieping kent een ander zorgniveau met verschillende thema’s en kleuren. De thema’s bepaalden de keuzes voor het ruimtelijk ontwerp.

Blauwe plafonds als Noorse hemel

Eén thema loopt als rode draad door het interieur: het Noorse avondlicht. Die sfeer is vertaald naar plafonds die overal blauw zijn. De Ecophon Focus Lp plafonds zijn in de breedte van de gang gemonteerd met zichtbare breedtenaden. Hierdoor ontstaat een ongestoord ritme in het verloop van intens blauw naar licht blauw. Door de meanderende structuur waaraan alle appartementen zijn gelegen ontstaat er nog meer accent in de plafondstructuur.

Akoestische waarde én kleur

Er zijn 4 kleuren blauw in de plafonds toegepast. Die kleuren betekenen iets wezenlijks in het welbevinden van mensen in het pand. Uiteraard is bij de plafondkeuze ook rekening gehouden met de akoestiek. Het plafondsysteem is weliswaar een standaardproduct van Ecophon, maar in dit ontwerp is het bijzonder toegepast met het kleurgebruik, de richting en natuurlijk het absorptievermogen.

Ruimteakoestiek

De bouw van Wooncentrum Groningen was een dynamisch proces dat leidde tot een gebouw gebaseerd op de visie van De Noorderbrug en maatschappelijk verantwoord ondernemen; samen met cliënten, hun familie, medewerkers, bouwteam, adviseurs en leveranciers. De bewoners zijn erg blij met hun woonruimtes en de akoestiek. De plafonds dragen merkbaar bij aan het welbevinden van iedereen die hier werkt en leeft doordat ze zorgen voor een prettige ruimteakoestiek.

 
 

« Nieuws overzicht