ALUCOBOND® gevelpanelen zorgen voor ritme en dynamiek

Fraunhofer Instituut voor Mariene Biotechnologie (EMB), Lübeck, Duitsland

De nieuwbouw van EMB schept door zijn terughoudende aanwezigheid een plaats voor zakelijk en uiterst gefocust onderzoek.

 
Het gebouwencomplex is tot een duidelijk herkenbaar volume gereduceerd en neemt een opvallende plaats in op het grondstuk. Bovendien zet de hoogte van het gebouw de norm voor de omliggende ruimten. Het complex rust op een massieve sokkel met openingen voor de in het gebouw aanwezige speciale nutsvoorzieningen en omsluit de binnentuinen met elk hun eigen binnenhoven. De felle bekleding van gevoegde stenen panelen geeft aan de sokkel zijn uniforme en massieve uitstraling, wat volgens ons echt noodzakelijk is voor gebouwen in een stedelijke omgeving.

Reliëfstructuur

De gelijkmatige, modulaire structuur van verticale ALUCOBOND®-lisenen van de daarboven liggende bouwconstructie vormt het schakelelement met de vier zijden van de verdiepingen. De gevels krijgen een reliëfstructuur dankzij de diagonale plooien van de lisenen die aan de gevels hun ritme en dynamiek geven. De variërende schaduwoppervlakken zorgen voor een wisselend licht- en schaduwspel op de geveloppervlakken, wat associaties van maritieme motieven oproept. Het licht- en schaduwspel wordt nog extra in de verf gezet door het hoog glimmende ijzeraandeel in de gekleurde coating van de ALUCOBOND®-panelen.

  • Architect: Müller Reimann Architekten, Berlijn, Duitsland
  • Product: ALUCOBOND® speciale kleur Green Metallic
  • Foto’s: Stefan Müller
« Nieuws overzicht