Een gefacetteerde skeuomorf

Te Oro is een schoolvoorbeeld voor een interculturele hybride

In Glen Innes, Auckland is het nieuwe gemeenschaps- en kunstcentrum Te Oro van Archimedia niet alleen maar een ruimte voor evenementen. Het is ook een plaats waarop de oude cultuur uit de Stille Oceaan waardering krijgt en het erfgoed, de interesses en de waarden van de voornamelijk uit Maori's en Polynesiërs bestaande bevolking bovenaan staan. De benaming „Oro“ slaat op resonantiekamer of een diep brommend geluid, dat historisch wordt geassocieerd met de lokale Maori cultuur en vormt een gedeelte van de naam van het gebouw „Te Oro“. 


Buisvorm

De naam beschrijft toepasselijk de buisvorm van het gebouw, dat lijkt op een reusachtig instrument, en de activiteiten die binnen plaatshebben. Het team van designers had een beeld voor ogen van een groep bomen, waar mensen vroeger bij elkaar kwamen om hun kennis, cultuur en creativiteit uit te wisselen. Het markante dak van Te Oro, een geometrisch „baldakijn van bladeren“ bedekt een aantal „boomstompen“, volgens het architectonische concept. 

Geventileerde gevel

De buitenste zuilen in de vorm van bomen zijn individueel gesneden. Elk ervan staat symbool voor een speciale culturele groep. De binnenruimte is homogeen en niet hiërarchisch ingedeeld. Zodoende oogt Te Oro als een paviljoen met binnenruimten, dat zich op de begane grond naar alle kanten toe opent. De drie dakgedeelten – de „bladeren“ – omsluiten twee passages, waar natuurlijk licht naar binnen stroomt en tot in het hart van het gebouw doordringt. De bovenverdieping is gebouwd met een beschot dat een aanvulling vormt op de gefacetteerde, permanent geventileerde gevel van ALUCOBOND®. „Ik heb me afgevraagd of wij Te Oro zouden kunnen bekleden met echt hout, wat natuurlijk onmogelijk was.


Driehoekige vlakken van ALUCOBOND

„De driehoekige vlakken zijn van ALUCOBOND® en zien er uit als hout“, zegt architect Lindsay Mackie. „Iedereen die tegen het einde van het Modernisme is opgegroeid, heeft vooroordelen met betrekking tot de authenticiteit van de bekleding. Er bestaat een geraffineerd begrip om dit soort fenomeen te beschrijven: de buitenkant van het gebouw is skeuomorfisch. Skeuomorfische gebouwen zijn nieuw maar imiteren oude gebouwen, en skeuomorfisme betekent dat oude, vertrouwde eigenschappen in moderne objecten worden gerealiseerd.“ 


Te Oro is een schoolvoorbeeld voor een interculturele hybride. Maori's hebben de sculpturen bij de sokkel ontworpen. Zij zijn echter met CNC frezen aangebracht. Zodoende zijn de sculpturen net zo legitiem alsof zij met de hand vervaardigd zouden zijn. Veel aspecten van Oro verdienen waardering: de gefacetteerde gevel, gebeeldhouwde zuilen, een Tukutuku paneel en de binnenarchitectuur. 

  • Architect:           Archimedia, Hamilton | New Zealand
  • Product:              ALUCOBOND® design Afro Mahagoni
  • Foto’s:                 Bruce Clarke
     
« Nieuws overzicht