Hypermodern wonen met een knipoog naar de middeleeuwen

Eerste residentiële toepassing met Renson Cilium klapluiken

Nieuwbouwwijk Hoogdalem in het Nederlandse Gorinchem ademt respect voor het verleden. Architecturaal laat de knipoog naar de forten van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’, zich vooral voelen in een uniforme jaren ’30 look onder de recent opgetrokken nieuwe woningen. De strenge stedenbouwkundige voorschriften zijn daar niet vreemd aan. Des te opvallender zijn de drie hypermoderne woningen die er de dans ontspringen. Hoewel architect Dick Van den Dool hiermee allerminst de geschiedenis en de omgeving schoffeert. 


Ontwerp vol verwijzingen naar de geschiedenis

Het moet gezegd: het vergt op z’n minst een flinke dosis lef om met een hedendaags ontwerp als dit het strenge beeldkwaliteitsplan uit te dagen. En toch had de architect een sluitend verhaal, want zijn ontwerp verwijst op heel wat vlakken naar de rijke geschiedenis van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’.
Architect Dick Van den Dool: “Het platte dak verwijst naar de bunkers van vroeger en houten verticale gevelbekleding doet denken aan de gevechtsschermen waarachter schutters destijds konden schuilen. De Cilium klapluiken van Renson lijken dan weer sterk op de luiken die opengeklapt werden om de kanonnen in stelling te brengen of om schietposities in te nemen.”


Klapluiken gericht op slot Louvestein

De 3 woningen die Dick Van den Dool ontwierp - waaronder zijn eigen woning - liggen als het ware pal in de vuurlinie van Slot Loevestein dat aan de horizon opdoemt, en dus wou de architect specifiek met de Cilium klapluiken werken, als knipoog naar de middeleeuwen. “Dat die hier als het ware recht op Slot Loevestein gericht zijn, maakt het des te symbolischer.”  Maar dat het net de zuidgevel van de woning is die op het Slot uitkijkt, argumenteert net zozeer de keuze voor dit soort dynamische zonwering. Strak in lijn met de aluminium lamellenstroken in de gevel vallen die  luiken in gesloten stand niet op. Bij laagstaande zon voorkomen de lamellen in die stand dat je binnenshuis verblind wordt terwijl de zonnewarmte toch optimaal te benutten blijft. Volledig opengeklapt zorgen die in de zomer als luifel boven het raam dan weer voor voldoende beschaduwing bij hoogstaande zon, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt.


Inbraakwerend en windbestendig

“De Cilium klapluiken zijn zo ontworpen dat die in een slot vallen bij het dichtgaan”, vult Hans Bannink (Technisch-commercieel adviseur Renson) aan. “Dat is niet alleen op het vlak van inbraakwerendheid een extra troef, maar het voorkomt ook dat de luiken ooit kunnen gaan klapperen door de wind.”


Renson Cilium: de eerste residentiële toepassing

Hans Bannink: “De Cilium klapluiken werden door een architect bedacht voor een project in Oostenrijk. Renson werkte het idee verder uit en tot dusver werd dit enkel toegepast in de kantoor- en industriebouw. Maar nu is daar met deze residentiële toepassing in Nederland dus verandering in gekomen. Logisch ook, want als architect heb je mogelijkheden zat met deze klapluiken. Standaard zijn ze uitgevoerd met de Sunclips 96 lamellen, maar even goed kunnen de frames ook bekleed worden met lamellen in Trespa of hout, zolang dat maar beperkt blijft tot 40 kg per luik.”

 
Renson Cilium klapluiken in Gorinchem

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie