Energiezuinig ventileren en verwarmen hand in hand

Ventilatiesysteem E+ combineert ventilatie-unit met warmtepomp in Sinaai en Beveren-Leie

Met de Renson E+ndura wordt vraag gestuurde ventilatie en verwarming intelligent geïntegreerd in één toestel. De afgezogen ventilatielucht wordt via lucht/water-warmtepomptechnologie teruggewonnen als energiebron voor de bereiding van sanitair warm water en ruimteverwarming.


Deze systeemoplossing draagt zo ruim bij tot het verlagen van het E-peil van de woning en kan voldoen aan de verplichting van het gebruik van hernieuwbare energie. Architecten, opdrachtgevers en installateurs getuigen aan de hand van 2 installaties…


Enkel ventileren en verwarmen waar en wanneer nodig

Pieter Inion (productmanager Renson): “E+ is een vraag gestuurd ventilatiesysteem waarbij in de droge ruimtes verse lucht wordt toegevoerd via raamroosters en vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer) en soms ook slaapkamers. Vraaggestuurd ventileren zorgt ervoor dat het ventilatiedebiet kan beperkt worden in functie van de behoeften en het leefpatroon van de bewoners, waardoor minder energie verloren gaat. Je ventileert dus enkel waar en wanneer dat nodig is.”


Wim Vanherreweghe (architect - project Beveren-Leie): “Ik zag onmiddellijk de voordelen van het systeem in: een gezond binnenklimaat in combinatie met hernieuwbare energie. Vandaar de keuze om het E+ systeem bij wijze van pilotproject te integreren in een ééngezinswoning in Beveren-Leie.”


Hans Van Goethem (installateur - project Sinaai): “Deze BEN-woning wordt volledig verwarmd met vloerverwarming. Daarom werd voor elke ruimte een aparte kring voorzien om, naast het ventilatieniveau, ook de temperatuur per kamer individueel te kunnen regelen.”


“In de badkamer wil je het nu eenmaal warmer dan in de slaapkamer”, verduidelijkt Christine Veys (bouwheer - project Sinaai) die keuze, “maar ook voor de kinderkamers is het handig om later enkel daar te kunnen verwarmen waar bijvoorbeeld gestudeerd wordt.”


Ventilatie en hernieuwbare energie hand in hand

De E+ndura van Renson is het hart van het E+ systeem. Deze ventilatie-unit brengt dankzij de ingebouwde warmtepomp de warmte uit de mengluchtstroom (buitenlucht gemengd met de afgevoerde ventilatielucht) op een hoger, bruikbaar temperatuurniveau voor ruimteverwarming. Daarnaast kan die duurzaam opgewekte energie ook aangewend worden om het sanitair warm water in het geïntegreerde boilervat (300 l) op te warmen. Zo is er steeds voldoende sanitair warm water beschikbaar.


Pieter Inion: “Het project in Sinaai bewijst dat het dankzij die warmterecuperatie best mogelijk is om een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning zo goed als autonoom te verwarmen.”


Hybride opstelling

Toch wordt de E+ndura steeds in hybride opgesteld met een externe laagvermogen verwarmingsketel (op gas of stookolie). Is de vraag voor warmte op een bepaald moment hoger dan het beschikbare duurzame verwarmingsvermogen van de E+ndura, of ligt het actuele duurzame rendement van de unit te laag, dan wordt die verwarmingsketel aangesproken. Hierdoor is er altijd voldoende warmtecapaciteit voorhanden en dit tegen de meest voordelige energieprijs.


Hans Van Goethem: “De Endura beantwoordt als eerste aan de nodige warmtebehoefte. Voldoet dit niet, dan gaat de aangesloten ketel bijverwarmen.”


Bekijk de installatievideo of een testimonial over E+ndura.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie