Nieuwe eisen voor rookwerende deuren | 20-september-2016 |
GND heeft een speciaal label ontwikkeld, dat aan de scharnierzijde van de deur zit. Door dit label met de smartphone te scannen wordt weergegeven aan welke eis de deur voldoet.
Stikken door rook is doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Rookwerendheid van binnen- en buitendeuren is dus cruciaal voor de veiligheid en daarom is het belangrijk om vast te kunnen stellen of een deur rookwerend is. In het nieuwe Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL), dat in het voorjaar van 2019 van kracht wordt, zijn aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen. GND loopt vooruit op deze regelgeving door nu al via een label aan te tonen welke classificatie een deur heeft.
Het BBL bevat in tegenstelling tot het huidige Bouwbesluit voor nieuwbouw eisen aan 'echte' rookwerendheid. Op hoofdlijnen zijn er drie categorieën: Sa voor rookwerendheid bij 20°C (omgevingstemperatuur), S200 voor rookwerendheid bij 200°C en 0 indien er geen rookkwalificatie is. Uit onlangs gehouden onderzoek van Onderzoeksbureau Markteffect is gebleken dat 82% van de ondervraagden, waaronder veel architecten, bestekschrijvers en bouwbedrijven, garanties op levensreddende functies als rook- en brandwerendheid voor deuren belangrijk vindt.
GND biedt zekerheid
De vraag is echter hoe partijen met zekerheid kunnen vaststellen of de deur aan de juiste eis voldoet. GND heeft een speciaal label ontwikkeld, dat aan de scharnierzijde van de deur zit. Door dit label met de smartphone te scannen wordt weergegeven aan welke eis de deur voldoet. Bovendien is aan de hand van het label te zien hoe de deur is geleverd, wie verantwoordelijk is voor de verschillende werkzaamheden bij het proces van plaatsen en controleren en welke prestaties de deur of deur/kozijn-combinatie levert. Met een GND-label kunnen eenvoudig de prestaties van een deur worden gecontroleerd.
Montage deur mede bepalend
Voor de rookwerendheid zijn alle aspecten rondom de deurset bepalend: van de kwaliteit en de maat van de deur tot de opbouw en de afdichting. Uit het onderzoek van Markteffect blijft dat 54% van de ondervraagde respondenten behoefte heeft aan op elkaar afgestemde producten (deuren en kozijnen) inclusief de montage hiervan. Bij architecten en bestekschrijvers ligt dit percentage zelfs op 62%. Deuren met GND-zekerheidsklasse® III voorzien in deze behoefte. Zelfs een langjarige functionele garantie voor rook- of brandwerende deuren is mogelijk.
Testen van rookwerendheid
De rookwerendheidstest volgens EN 1634-3 wordt uitgevoerd met een kast die op overdruk of onderdruk kan worden gezet (10, 25 en 50 Pa), bij een interne temperatuur van 20 of 200 graden Celsius. Deze temperaturen representeren de normale omgevingstemperatuur en de temperatuur van opgewarmde rook die juist opschuimende materialen begint te activeren. Tijdens deze metingen wordt gemeten hoeveel lucht (rook), omgerekend naar een uur, er door de deurset weglekt.
« Nieuws overzicht