Stilte: opname

Hoge eisen aan akoestiek in gebouw Ericsson Broadcast Services - weinig tijd, lager energieverbruik, goede akoestiek en een rustige werkomgeving: de lat lag hoog bij de herinrichting van de Main Control Room.

In een gebouw waar een groot deel van de live uitzendingen op tv technisch mogelijk wordt gemaakt, worden hoge eisen aan de werkomgeving gesteld. Bij de renovatie is van een organisch gegroeide inrichting de stap gemaakt naar strakke, professionele en open ruimtes. Om het dynamische, technische en zeker ook hectische werk goed te kunnen verrichten moeten werknemers zich goed kunnen concentreren. Akoestiek is daarbij een belangrijke factor. Daarom is gekozen voor het metalen Armstrong Axal plafond in combinatie met een Axiom randafwerkingsysteem.


Tijdens verbouwing geopend

Om tijdens de verbouwing alle uitzendingen gewoon door te kunnen laten gaan, moesten de werkzaamheden extreem nauwkeurig worden gepland. Tijdens uitzendingen mocht er echt niets van de werkzaamheden te horen zijn, en kon er dus niet geboord worden.
De TLX-plafondophangsystemen zijn daarom ook niet aan de plafonds geschroefd maar gelijmd, zodat niet in het beton geboord hoefde te worden. Ook de Axiom-randafwerkingsprofielen zijn gelijmd in plaats van geschroefd. De semi-verdekte Axal-vectorplafonds zijn van onderaf in het ophangsysteem gemonteerd, waardoor er een mooie schaduwrand ontstaat van 6 mm.


Weinig ruis

Behalve de plafonds zorgen ook de schuin geplaatste wanden voor een betere akoestiek in de centrale ruimte. Hier is die akoestiek van groot belang, aangezien de ruimte plaatst biedt aan meerdere flexplekken. Ook de glazen scheidingswanden dragen bij, door de akoestische demping van wel 38 dB.


Uitdagend eiland

Het plafondeiland boven de enorme rechthoekige tafel en de langgerekte strook werkplekken vormde een speciale uitdaging voor het montagebedrijf.  Het plafondeiland is aan de uiteinden halfrond en loopt over de lengte schuin omhoog. Hierdoor moest het plafond in het werk worden ingemeten en in Engeland op maat worden gemaakt. Het eindresultaat mag er zeker wezen!


Zuinig met energie

Niet alleen de akoestiek, maar ook de energiezuinigheid was een belangrijk aandachtspunt. Om hieraan tegemoet te komen is het lichtplan gebaseerd op ledverlichting en is een energiezuinig klimaatsysteem gekozen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie