Waar is de knuffelmuur gebleven?

Een vurig pleidooi voor de herintroductie van een verloren fenomeen

Vroeger had elk zichzelf respecterend zwemparadijs er één: een knuffelmuur. Een betegelde warmtewand met wulpse welvingen, waar zowel verkleumde kleuters als foezelende tieners zich tegenaan konden schurken. De jongsten om weer op temperatuur te komen, de ouderen om het oplaaiend vuur nog wat verder aan te wakkeren.

Teloorgang

Misschien is die laatste, vagelijk vunzige, connotatie wel de oorzaak van de teloorgang van de knuffelmuur. Een beetje onhygiënisch klinkt het misschien ook wel, maar toch. Zo’n verwarmde tegelwand is eenvoudig en goed te reinigen en stralingswarmte is een zeer aangename warmte.

We hebben warmte nodig

Ik stel voor, de knuffelmuur op bredere schaal te herintroduceren. Waarom zouden we ons beperken tot de leisure sector, terwijl er in het gewone leven zo veel verkilling en verharding is?

Hoe veel prettiger zou de sfeer in de Tweede Kamer niet zijn, wanneer de dames en heren ministers zich voorafgaand aan het debat in de warmte van een knuffelmuur zouden kunnen wentelen? Waarom niet knus tegen de wand geschurkt in de wachtkamer van het gezondheidscentrum? Waarschijnlijk niet helemaal afdoende tegen de koude rillingen die men krijgt van het opnieuw stijgen van de zorgpremie, maar misschien wel genoeg om ontspannener de tandarts tegemoet te treden. Of wat te denken van verzorgingstehuizen: als de warmte daar niet van het verzorgend personeel kan komen, misschien dan wel van de knuffelmuur?

Twee vliegen in één klap

Groter nog, in de boze buitenwereld: kan de opwarming van de aarde niet gestopt worden door de warmte af te vangen en op te slaan in knuffelmuren? Een knuffelmuur voor de supermarkt waar straatschoffies rondhangen zodat het vanzelf knuffelschoffies worden. Een knuffelmuur rond het land dat vluchtelingen wil weren, om erbinnen de harten van de inwoners te verwarmen en erbuiten de ontheemden een warm en veilig toevluchtsoord te bieden. Waarom niet alle haatmuren vervangen door knuffelmuren?

Maar misschien moeten we klein beginnen, in ons eigen huis. Een warmtewand in de badkamer, of zo’n heerlijke Oostenrijkse Kachelofen in de woonkamer. Of nog kleiner: zelf warmte uitstralen, naar een ieder die er voor open staat.

« Nieuws overzicht