Capaciteitsuitbreiding van de productiefaciliteiten van houtmodificatie

Foreco voltooit in het 3de kwartaal van 2016 de nieuwbouw van de NobelWood productie in Dalfsen.

Met de uitbreiding is een investering van ruim 1 miljoen Euro gemoeid. Het resultaat is een reductie in de kostprijs en het energieverbruik met de uitbreiding van de capaciteit naar ruim 3000 m3. Ook komt er weer meer ruimte voor onderzoek naar behandeling van andere houtsoorten en ondersteuning van mogelijke buitenlandse licentiepartijen voor de nieuwe modificatie technologie. De uitbreiding zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en een groter aanbod van het alternatief voor tropisch hardhout op basis van agro-afval en snelgroeiend naaldhout.


Full-scale productie capaciteit Nobelwood gereed

Na ruim 10 jaar onderzoek en ontwikkeling en ruim 5 jaar produceren in een demonstratie installatie neemt Foreco de nieuwe full-scale installatie voor gemodificeerd hout bekend onder de naam NobelWood in gebruik. Met de nieuwe capaciteit is het mogelijk om aan de toegenomen vraag te voldoen en te voorkomen dat de levertijden oplopen. De nieuwe installaties bieden mogelijkheden voor verdere doorontwikkeling van het procedé, waarmee van snelgroeiend zachthout een tropisch hardhout alternatief wordt gemaakt.


Foreco houtproducten

Foreco Innovatief in Hout specialiseert zich in het behandelen van hout via het toevoegen van biopolymeren die afkomstig zijn uit afvalstromen (rietsuikerstengels) in de agrarische industrie. In samenwerking met het Belgische TransFurans Chemicals bvba is de technologie voor NobelWood geperfectioneerd. Hierbij zijn de producteigenschappen verbeterd en is de laatste jaren gewerkt aan het optimaliseren van het productieproces met het oog op kwaliteitsverbetering, energiegebruik en installatie techniek.


Europese innovatiesubsidie

Samen met drie andere partijen uit België, Denemarken en Zweden is Foreco in 2013 gestart met de ontwikkeling van de nieuwe installaties. De ontwikkeling is mede gefinancierd door de Europese Unie binnen het Eco-Innovation initiatief van het Concurrentie en Innovatie Kader Programma (CIP). Opgezet in 2008, is het Eco-Innovation initiatief deel van het EU ’s Ondernemerschap en Innovatie Programma (EIP) met als doel het steunen van innovatie in kleine en middelgrote bedrijven om hun competitievermogen te verbeteren.


Nieuwbouw en capaciteit

Op de locatie in het bosrijke gebied rondom Dalfsen is gekozen voor nieuwbouw in het verlengde van een bestaande productiehal. De hal met een lengte van ongeveer 40 meter is met 80 meter verlengd, waardoor een nieuw oppervlak van ruim 2500 m2 ter beschikking is voor de nieuwe productie activiteiten. In de ruimte zijn diverse compartimenten gebouwd voor de warmtevoorziening, het droogproces en het modificatieproces. Met de investering is ruim 1 miljoen Euro gemoeid naast de kosten voor het onderzoek en de ontwikkeling over de afgelopen 10 jaar. Door proces optimalisatie is de verwachting dat de capaciteit zal worden vergroot van ongeveer 1000 m3 naar 3000 m3 op lange termijn.


Nieuwe houtsoorten en licentie activiteiten

Nu de nieuwe installaties gereed zijn komt er weer ruimte voor verdere ontwikkeling zoals behandeling van andere houtsoorten en nieuwe toepassingen. Extra capaciteit maakt het mogelijk om ook op zoek te gaan naar partnerships in nieuwe marktsegmenten en het opstarten van licentie activiteiten. Veel Europese bedrijven hebben interesse getoond in de nieuwe behandelingstechnologie en krijgen nu gelegenheid om gefaseerd te starten met behandeling van hout in de nieuwe installaties om de economische haalbaarheid binnen eigen bedrijven te onderzoeken.


Groeiende markt en prijsontwikkelingen

Met de bouw van de full-scale installatie speelt Foreco in op de toenemende vraag naar gemodificeerd zachthout op basis van een uniek chemisch bewerkingsproces. De markt ontwikkelt zich zeer snel door de marktinspanningen van met name Accsys (Accoya) in de Europese markt. Daarnaast profiteert NobelWood van de prijsstijgingen en beperkte beschikbaarheid van de duurdere gemodificeerde hardhout soorten (o.a. Fraké) en Western Red Ceder.


Nieuwe marktsegmenten en productonwikkelingen

Afgelopen jaren heeft Foreco veel geëxperimenteerd met toepassingen in nieuwe marktsegmenten. Zuster bedrijven IJreka Speelspecialist en Foreco Houtconstructies hebben diverse toepassingen laten zien in speeltoestellen en innovatieve bouwprojecten. Daarnaast is Foreco gestart met strategische partnerships voor productontwikkeling, zoals behandeling met weersbestendige brandvertraging onder het label NobelWood FRX. Verwachting is dat de komend jaar naast toepassing in de gevel meer productontwikkelingen geïntroduceerd kunnen worden.


Toekomstverwachting en teamuitbreiding

Als familiebedrijf heeft Foreco de ontwikkeling van NobelWood kunnen uitvoeren “naast” de kernactiviteiten van de verschillende bedrijfsonderdelen in de groep. Nu de markt lijkt aan te trekken en de interesse voor hout, en bio-modificatie in het bijzonder, zullen de NobelWood producten en het proces ook in toenemende mate plek krijgen buiten het bedrijf. Om dit vanuit Foreco goed te kunnen faciliteren zal op korte termijn verdere uitbreiding in personeel plaatsvinden en geïnvesteerd worden in nieuwe partnerships in o.a. de kozijnindustrie.

Meer informatie is te vinden op de website van Foreco.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie