Energiebesparend renoveren? Ja, maar niet inleveren op comfort en gezondheid

Renson draagt bij met ventilatie en zonwering

Ventilatie kun je maar beter niet over het hoofd zien bij de renovatie van een woning. Dat heeft 2 belangrijke redenen. Als een woning na-geïsoleerd wordt en ramen vervangen, is er niet langer sprake van natuurlijke ventilatie via spleten en kieren, met alle gevolgen van dien voor het binnenklimaat en dus ook voor de gezondheid van de bewoners. Bovendien lukt het zelden om koudebruggen volledig uit te sluiten bij een renovatie. En net die zijn zeer gevoelig voor condensatie. Continu en gecontroleerd ventileren voorkomt dit probleem door vocht af te voeren vooraleer het kan neerslaan op wanden of ramen.  De keuze voor een geschikt ventilatiesysteem is dus een even logische als noodzakelijke stap bij het renoveren.


Vanaf de eerste pennentrek rekening houden met ventilatie en zonwering

Voor de toevoer van verse lucht in droge ruimtes sla je twee vliegen in één klap wanneer je bij het vernieuwen van de ramen ineens ook regelbare ventilatieroosters voorziet. Ook wanneer plafonds vernieuwd worden of er sprake is van valse wanden, biedt dat een unieke kans om afvoerkanalen voor een mechanisch systeem eenvoudig weg te werken. Trouwens, een goed geïsoleerde woning bespaart je dan wel heel wat op stookkosten in de winter maar ’s zomers loopt men het risico dat de warmte binnen gevangen raakt. Denk daarom ook tijdig na over buitenzonwering op zuidgerichte ramen.


Ventilatiesysteem C+ of D+?

In geval van renovatie hangt de keuze van het meest geschikte ventilatiesysteem vooral af van de vraag of er al dan niet plaats is voor de inbouw van de nodige toe- en/of afvoerleidingen en de centrale ventilatie-unit. Bij systeem C+ komt de verse lucht binnen via de raamverluchtingroosters in de droge ruimtes en zal de vervuilde lucht afgevoerd worden via een slimme ventilatie-unit (type: Healthbox of Renocube) die verbonden is met de natte ruimtes via een enkelvoudig leidingsysteem . Als de ramen niet worden vervangen dan heb je nog de keuze voor het systeem D+ waarbij zowel de toevoer als de afvoer van de lucht mechanisch verloopt. Dit systeem vraagt wel meer ruimte voor het wegwerken van het dubbel leidingsysteem.


Meer info is te vinden op de website van Renson. 
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie