Spectaculair wiskundig vloerdesign voor Science Museum Londen

Zaha Hadid Architects heeft de nieuwe mathematics gallery van het London Science Museum voltooid.

Mathematics: The Winton Gallery, zoals deze officieel heet, is volledig gebaseerd op een windtunnel voor een vliegtuig uit 1920 en is het eerste Britse project van het gerenommeerde bureau sinds het overlijden van de Irakese oprichtster Zaha Hadid. Architect en Senior Associate Bidisha Sinha consulteerde Bolidt om mee te denken over het realiseren van de bijzondere en zeer complexe museumvloer. 


London Science Museum 

De geschiedenis van het London Science Museum gaat meer dan 150 jaar terug. Zolang al staan hier inspirerende verhalen centraal over de geschiedenis, het heden en de toekomst van wetenschap, technologie, engineering, medische wetenschap, architectuur, design, en industrie. Elk jaar trekt het museum in South Kensington miljoenen bezoekers. 


Luchtstromen in de vloer 

Hoofdconservator David Rooney: “De mathematics gallery bestaat sinds de vroege jaren zeventig en was toe aan modernisering. We hebben Zaha Hadid Architects gevraagd een compleet nieuwe inrichting en presentatie te ontwikkelen, passend bij de 21e eeuw. De architectuur, het design en de beleving van The Winton Gallery is wiskunde op zich. De architecten hebben de ruimte ontworpen alsof het een windtunnel is, met een Handley Page vliegtuig centraal hangend in de gallery. De luchtstromen rondom het vliegruig zijn wiskundig berekend en komen overal terug in de ruimte, zowel in 3D-structuren als in de vloer. Daarmee vertelt de gallery aansprekende wiskundige verhalen, maar is ook de ruimte zelf wiskunde op zich.” 


Ongelofelijke precisie 

Omdat wiskunde centraal staat in het ontwerp, kwam het in de uitvoering aan op een ongelofelijke precisie; geometrische vormen, oppervlaktes en afwerkingen. Ook voor de vloer lag er een enorme uitdaging, die door de specialisten van Bolidt graag werd opgepakt. Bolidt heeft Zaha Hadid Architects geadviseerd en laten zien dat elke droom in kunststof werkelijkheid kan worden. Zowel op technisch als designgebied heeft Bolidt meegedacht om het complexe ontwerp van de luchtstromen in de vloer tot leven te brengen. Om een optimale kwaliteit te garanderen, zijn de vloeren door de eigen gespecialiseerde applicatieteams van Bolidt aangebracht. Ook duurzaamheid stond daarbij centraal, aangezien jaarlijks miljoenen bezoekersvoeten de fraaie vloer betreden. 


De wereld veranderen 

David Rooney is onder de indruk van het resultaat: “Onze ambities zijn groot. Met onze nieuwe gallery willen we de wereld veranderen. We willen de relatie van bezoekers met wiskunde veranderen, door het te presenteren als onderdeel van ons alledaagse leven in plaats van een abstract concept van anderen. Wij willen laten zien hoe belangrijk wiskunde is en jonge mensen inspireren om wiskunde te gaan studeren.” Een mooie ambitie waar Bolidt met trots aan heeft bij mogen dragen in de vorm van de bijzondere en zeer complexe kunststof museumvloer. 


Veelgevraagde teamspeler 

Voor Bolidt zijn musea en theaters geen onbekend terrein. Bolidt is op dit terrein een veelgevraagde teamspeler en denkt graag mee om opdrachtgevers te laten zien hoe de juiste ambiance gerealiseerd kan worden met bijzondere kleurstellingen en -combinaties. Recente projecten van Bolidt zijn het Groninger Forum en het Taipei Performing Arts Centre (Taiwan). 


 

« Nieuws overzicht