Het begint bij de vloer

Vloeren, en met name vloerbedekkingen, vormen de basis van het interieur. Meestal letten we er niet zo op en lopen we er gewoon overheen, maar sommige vloeren maken zoveel indruk, dat ze in je geheugen gegrift staan.

Voor mij is het de oudroze vloerbedekking in de voorkamer bij oma – de kamer waar je alleen bij feesten en partijen zat. Dat hoogpolige oudroze kamerbreed tapijt, waar bij het begin van elke familiebijeenkomst een geordend patroon van stofzuigerbewegingen in zat, als ware het een vers gemaaid voetbalveld. Ondanks het feit dat ik geen fan ben van oudroze, hoogpolig tapijt of vers gemaaide voetbalvelden, roept dat beeld nog altijd een gevoel van aangename spanning en feestelijke voorpret op.

Special effects

De vloeren bij oma hadden nog meer speciale effecten. Ze waren niet allemaal even vlak, waardoor je wel altijd wist waar zoekgeraakte knikkers gebleven waren. Ze kraakten soms en op meerdere plekken zat onder de vloerbedekking een luik, waar in de oorlog de onderduikers onder gezeten hadden, maar waar oma later haar geraniums liet overwinteren. Heel wat anders dan de betonnen vloeren van mijn ouderlijk huis, die vlak, horizontaal, loeihard en zonder verrassingen waren.

Vluchten naar de vloer

Soms is een vloer ook een toevluchtsoord, zoals in de Sint Pieterbasiliek in Rome, waar ik zó overweldigd raakte door alle kunst, altaren, beelden en monumenten, dat ik me maar op de vloer richtte. Een vloer die zo rijk versierd is, ingelegd met zoveel soorten natuursteen in fantastische mozaïeken, dat je alleen daar al een week naar kunt kijken zonder alle details gezien te hebben. Gelukkig hebben ze in Rome veel goede koffie, zodat ik snel weer bij zinnen was. Maar ik zou graag nog eens terug gaan, gewapend met een boek over natuursteen… lekker steentjes determineren.

Foto interieur van de Sint Pieterbasiliek in Rome: Patrick Landy known as FSU Guy at en.wikipedia [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons.

Klik hier om terug te gaan naar de themapagina vloeren.

« Nieuws overzicht