De gevel van Kotville valt op én gaat op in de omgeving

De gevel van de Brugse studentenresidentie Kotville, biedt het ideale evenwicht tussen zichtbaarheid, eigen aan zijn locatie langs een grote verkeersader, en de rust van de omgeving en de nabijgelegen woonwijk.

De gevel van de Brugse studentenresidentie Kotville biedt het ideale evenwicht tussen zichtbaarheid, eigen aan zijn locatie langs een grote verkeersader, en de rust van de omgeving en de nabijgelegen woonwijk. Dit resulteert in een ontwerp met een tweeledig karakter waarbij de ROCKPANEL panelen van dichtbij gezien overlopen in de omgeving, terwijl het gebouw zelf van op afstand duidelijk in het oog springt. Om het geheel een herkenbare menselijke dimensie te geven, werden de massa's van het in verhouding grote gebouw opgedeeld in kleinere volumes. Deze sculp- turale benadering in combinatie met de gevel biedt een aantrekkelijke visuele identiteit voor dit monolithische gebouw, dat anders misschien een saaie en eentonige indruk zou geven.


Gevelontwerp

Het gevelontwerp ontstond uit een vier jaar durende samenwerking tussen BAU architectenbureau B. & C. Coussée en ROCKPANEL Group. Tijdens het plannings- en ontwerpproces hielp de gevelbekledingproducent de architecten bij het verstrekken van informatie aan de autoriteiten. Dit was bijzonder belangrijk omdat omwonenden aanvankelijk bezwaren maakten tegen de omvang van het project en bang waren dat het gebouw visueel niet in de omgeving zou passen.

    
De architecten wilden een gedurfd visueel statement maken dat de prominente positie en levendige studentensfeer zou benadrukken, maar streefden met het gevelontwerp ook naar een evenwicht met de naburige gemeenschap en haar bezorgdheden. Om een gedurfd statement te maken, kozen zij ROCKPANEL Colours in verschillende groenschakeringen voor de gevel.

Om de nuances van groen nog beter te laten uitkomen, gebruikten zij ook ROCKPANEL Woods van de ‘Oak’ serie. Deze laatste benadrukt de horizontale dimensie van het gebouw en helpt het te integreren met de laagbouwwoningen in de omgeving. Gezien vanaf de expresweg valt de levendigheid van de groentinten bijzonder in het oog. Voor de bekleding werden “patchwork” en potdekselwerk gebruikt om nog meer textuur en diversiteit toe te voegen.
Naast een visueel aantrekkelijke en interessante gevel waren duurzaamheid en rationeel energiegebruik belangrijke redenen om ROCKPANEL gevelpanelen te kiezen. 


Eenvoudige installatie en lage onderhoudskosten

BAU architectenbureau B. & C. Coussée noemt het lage gewicht, de eenvoudige installatie, de lage onderhoudskosten en de geringe uitzetting van ROCKPANEL panelen als factoren die de keuze bepaald hebben. In dit geval werden de ROCKPANEL Colours panelen op maat geleverd om het snijafval te beperken. Dergelijk maatwerk vermindert niet alleen de hoeveelheid materiaalafval, wat ontzettend belangrijk is voor dergelijke groots opgezette projecten, maar verlaagt ook de kosten.


Prestaties van de panelen

Tijdens het volledige proces, van de planning tot en met de eigenlijke bouw, werkten vertegenwoordigers van ROCKPANEL Group nauw samen met BAU architectenbureau B. & C. Coussée om voor elk detail rekening te houden met de prestaties van de panelen. Dit vergemakkelijkte het installatieproces voor de aannemer BESIX Group, die het project met haarfijne precisie uitvoerde. Een conclusie die zowel ROCKPANEL Group als de architecten beamen.


De architecten, die uitermate tevreden waren over het project, beslisten overigens om ROCKPANEL producten te gebruiken voor nog twee soortgelijke projecten, die ondertussen uitgevoerd zijn, en voor diverse projecten die nog in de steigers staan.

« Nieuws overzicht