Elektronisch gestuurde ventilatie in architecturale vakantiewoning

Duurzaam, uiterst energiezuinig, modern én aangenaam vertoeven.

Maak kennis met KABANO; een bijna-energieneutraal vakantiehuis in de West-Vlaamse badplaats Oostduinkerke dat dankzij zijn expressief gevelbeeld en een uitgekiende materiaalkeuze vrijwel uniek is in zijn soort. Al wie reeds een bezoek bracht aan KABANO zal dan ook beamen dat het eindresultaat best mag gezien worden. Wim De Beus, architect bij Wdb-architectuurstudio bvba en eigenaar van de woning, zette hier de puntjes op de i en doet graag uit de doeken welke keuzes hij maakte om tot deze bijzondere vakantiewoning te komen, waar ook Duco een belangrijke bijdrage aan leverde.


Achter een fraaie gevel aan de rand van de duinen in een rustige wijk van Oostduinkerke schuilt een verrassend ruime, comfortabele en energiezuinige vakantiewoning voor zo’n acht personen. KABANO, zoals de vakantiewoning heet, dankt zijn naam aan het Esperanto voor hut. Wat eerder synoniem is voor beschutting, is uitgewerkt tot een volwaardig huis met een speelse houtstructuur en een hoge duurzaamheid.


Geprefabriceerd, duurzaam bouwsysteem

“We wilden vermijden om op alle architecturale vragen dezelfde pasklare antwoorden te geven”, verklaart architect Wim De Beus. “Op vlak van materiaalkeuze, ruimtelijkheid … loert het gevaar van het cliché immers om de hoek. Daarom kozen we KABANO als pilootproject om een geprefabriceerd, duurzaam bouwsysteem onder de vorm van gelamineerd kruislaaghout (CLT) toe te passen. In tegenstelling tot baksteen biedt dit systeem talloze voordelen: een grote architecturale vrijheid, een beperkte bouwtijd van slechts vier dagen, een luchtdichte constructie en een goede weerstand tegen hoge temperaturen tijdens de warmere zomermaanden om er slechts enkele op te sommen. Daarnaast werd de keuze voor hout mede ingegeven door de levendige, gezellige uitstraling van deze materiaalsoort die een sterk vakantiegevoel oproept.”


Naast een strak en toekomstgericht gevelbeeld doelde het architectenbureau tevens op het realiseren van een gezond en bijna-energieneutraal onderkomen met focus op slimme techniek en een minimum aan onderhoud. Hierbij vervulde het toegepaste ventilatiesysteem een prominente rol.


Volledig elektronische en vraaggestuurde ventilatie

Architectenbureaus worden vaak met hetzelfde dilemma geconfronteerd: welk ventilatiesysteem biedt de beste oplossing? Dit was ook wat Wim De Beus zich afvroeg. Door de ligging van KABANO vlak bij de Noordzee, waar de verse buitenlucht overheerst, lag de keuze voor Systeem C al snel voor de hand. Hierdoor kwam het ventilatiegedeelte in handen van Duco, dat als toonaangevende partij in zijn branche met een volledig elektronisch en vraaggestuurd ventilatiesysteem de gepaste invulling gaf in lijn met het concept. 


“Essentieel was dat het systeem aan enkele vooropgestelde criteria voldeed, en dit was bij het DucoTronic Plus System ruimschoots het geval”, aldus de architect. “Doordat het om een vakantiewoning gaat, diende het geïmplementeerde ventilatiesysteem eerst en vooral uiterst gebruiksvriendelijk te zijn voor al onze gasten. Dankzij de elektronisch gestuurde roosters van het type TronicTop 50 en TronicTop 60 hoeven de bewoners zelf niets te doen. Deze roosters openen en sluiten zich immers automatisch in functie van het CO2-gehalte zodat het binnenklimaat steeds nauwgezet in het oog gehouden wordt. De afvoer van vervuilde en vochtige lucht gebeurt via de DucoBox Focus die eveneens vraaggestuurd werkt. Zo wordt er enkel afgevoerd waar en wanneer nodig, en in de juiste hoeveelheid. Hierdoor blijft het warmteverlies tot een minimum beperkt, wat zich dan weer vertaalt in een gunstige energierekening.”


Daarnaast vormde ook het geluidstechnische aspect een niet onbelangrijk gegeven. “Vaststaat is dat wie op vakantie is, volledig tot rust wil komen. Toch is dit in de praktijk niet altijd even evident door het onaangename lawaai dat systemen veelal produceren”, vervolgt De Beus. “De DucoBox Focus daarentegen is op akoestisch gebied zodanig performant dat er tijdens het ventileren nauwelijks iets hoorbaar is, en dit zowel overdag als tijdens de nacht. Met ook een beperkt aantal kanalen en bochten dat bij Systeem C mogelijk is, ligt de weerstand gevoelig lager.”


Dat het volledige systeem, gaande van de toevoerroosters tot de afvoerventilator en- ventielen, esthetisch kon worden geplaatst, de automatische inregeling al na amper vier minuten afgerond is én het kostenplaatje niet geheel onaantrekkelijk is, trok Wim De Beus over de streep.


Bijna-energieneutraal

“Omdat we bepaalde waarden hooghielden, kregen we een resultaat om trots op te zijn, zoals bij dit project. Dit gevoel werd enkel maar versterkt door de vele lovende reacties die we kregen tijdens onze deelname aan 'Mijn Huis Mijn Architect 2016’, mede doordat de woning ook nog eens bijna-energieneutraal is”, besluit een tevreden architect.
 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie