KONE naar dieptepunt

Hoe gaaf is het, een test locatie 350 meter diep de grond in! KONE heeft het, ’s werelds diepste test omgeving, een unieke plek in Finland - de mijnschacht in Tytyri.

Het test lab is onderdeel van een kalksteenmijn die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. Een doolhof van 60 km aan wegen loopt hier onder de grond.


Totale transformatie

Twintig jaar na de eerste opening is Tytyri en dit jaar totaal getransformeerd. Het bestaat nu uit 11 liftschachten met een gezamenlijk lengte van 1,6 km. De meest ultieme high-rise innovaties en technologieën worden hier door KONE ontwikkeld en getest. Zoals de KONE UltraRope®, die het mogelijk maakt liften tot een kilometer de lucht in te schieten.


Het testen vindt hier plaats onder extreme omstandigheden, veel heftiger dan in een gebouw boven de grond. Omdat de schachten zo diep zijn kunnen er liftsnelheden gehaald worden tot 70 km/u ofwel 19 m/s. Bij het testen van een vrije val wordt een liftframe met een gewicht van 10.000 kg in een 200 meter diepe schacht los gelaten. Zo worden de veiligheidsprestaties getest waarmee de lift gecontroleerd tot stilstand kan komen. Hiermee worden snelheden tot wel 90 km/u of 26 m/s bereikt!


Zeven van de elf schachten zijn bestemd voor high-rise liften – voor hoogbouw - en de overige vier voor midden- en laagbouw. Dit betekent dat hier tal van liftuitvoeringen getest kunnen worden.


Een robot die ondersteunt bij installatie van lift

Naast onderzoek naar ritcomfort en aërodynamica test KONE hier ook andere vooruitstrevende innovaties. Een voorbeeld hiervan is een robot die ondersteunt bij de installatie van een lift, met als resultaat kortere montagetijden en een hoger ritcomfort. We zijn super trots dat we design, engineering en technologie samen kunnen brengen in ’s werelds diepste en langste testomgeving. Dit alles om aan de wensen en behoeften van onze klanten te kunnen overtreffen.


Grenzen kunnen hier verlegd worden zoals dat nergens anders in de wereld kan. Ontwerpen voor gebouwen worden steeds extremer. KONE ontwikkelt en test vandaag de dag materialen die al aan de extreme vraag van morgen voldoen!

Lees het originele artikel hier op de website van KONE.

« Nieuws overzicht